دوره 20، شماره 139 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 139 صفحات 12-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bohamid A, Jooyandeh H, Alizadeh behbahani B, Barzegar H. The effect of transglutaminase enzyme and carrageenan gum on sensory, textural and microbial properties of low fat ultrafiltrated cheese. FSCT 2023; 20 (139) :1-12
بوحمید احلام، جوینده حسین، علیزاده بهبهانی بهروز، برزگر حسن. تأثیر آنزیم ترانس‌گلوتامیناز و صمغ کاراگینان بر خواص حسی، بافت و ویژگی-های میکروبی پنیر فراپالوده کم‌چرب‌. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (139) :1-12

1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
2- گروه علوم وصنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، hosjooy@yahoo.com
با توجه به اینکه چربی تأثیر زیادی بر ویژگی­های حسی پنیر نظیر ظاهر، طعم و بافت آن دارد، کاهش آن موجب تغییرات اساسی در ویژگی­های حسی و ساختاری محصول می­شود. لذا با استفاده از ترکیبات جایگزین چربی می­توان علاوه بر تولید پنیری سالم­تر، محصولی با کیفیت محصول مشابه پرچرب تولید کرد. در پژوهش حاضر نمونه­های پنیر کم­چرب (8 درصد چربی) به روش فراپالایش تولید شدند. جهت تولید نمونه­ها از صمغ کاپا-کاراگینان در 3 سطح (0، 03/0 و 06/0 درصد) و آنزیم ترانسگلوتامیناز در 2 سطح (صفر و 5/0 واحد آنزیم بهازای هر گرم پروتئین) استفاده شد. نمونه شاهد کم­چرب فاقد آنزیم و صمغ به­عنوان شاهد کم­چرب در نظر گرفته شد. کلیه­ی نمونه­ها 1، 15و30 روز پس از تولید از نظر ویژگیهای حسی، بافتی و میکروبی مورد ارزیابی قرار گرفتند. براساس نتایج، افزودن صمغ سبب کاهش و در مقابل افزودن آنزیم موجب افزایش سفتی پنیر گردید (01/0p<). استفاده از مقدار 03/0 درصد صمغ سبب بهبود طعم و بافت پنیر کم­چرب گردید اما در سطوح بالاتر (06/0 درصد)، خواص حسی پنیر کاهش معنی­داری یافت. همچنین نتایج نشان داد که تیمار آنزیمی سبب کاهش جمعیت باکتری­های اسید لاکتیک گردید اما افزودن صمغ تأثیری نداشت (05/0p>). به­طور کلی، با گذشت زمان نگهداری و تا روز پانزدهم، تمامی امتیازات حسی، سفتی پنیر و تعداد باکتری­های اسید لاکتیک افزایش یافت اما در انتهای مدت 30 روز نگهداری تمامی مقادیر مذکور به­طور معنی­داری کاهش یافتند. در نهایت با توجه به نتایج ارزیابی حسی و بررسی بافت نمونه­ها، پنیر کم­چرب تیمار شده با آنزیم ترانس­گلوتامیناز و حاوی 03/0 درصد کاراگینان به عنوان بهترین نمونه انتخاب شد.
واژه‌های کلیدی: پنیر UF، جایگزین چربی، سفتی، طعم، شمارش LAB
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فرمولاسیون مواد غذایی