دوره 20، شماره 139 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 139 صفحات 179-165 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bonyadlou E, Jafarpour A, Mansouripour S. The effect of alkaline salts and peanut skin extract on the qualitative attributes of fried coated peanuts and the frying oil. FSCT 2023; 20 (139) :165-179
بنیادلو المیرا، جعفرپور افشین، منصوری پور ثمر. تأثیر نمک‌های قلیایی و عصاره پوست بادام‌زمینی بر ویژگی‌های کیفی بادام‌زمینی روکش‌دار سرخ‌شده و روغن استفاده‌شده در فرآیند سرخ‌کردن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (139) :165-179

1- دانش‌آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار، سمنان، ایران. ، afjapo@gmail.com
3- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
هدف از این مطالعه بررسی تأثیر نمک­های قلیایی کربنات سدیم و کربنات پتاسیم و عصاره پوست بادام‌زمینی بر ویژگی‌های کیفی بادام‌زمینی روکش­دار سرخ‌شده در طول ماندگاری و نیز بر ویژگی­های شیمیایی روغن مصرفی در فرآیند سرخ‌کردن بود. بادام‌زمینی روکش‌دار شاهد فاقد نمک‌های قلیایی و عصاره پوست بادام‌زمینی و نمونه‌های دیگر حاوی درصدهای مختلفی از دو نمک‌ قلیایی کربنات سدیم (0/10، 0/12، 0/14) و کربنات پتاسیم (0/16، 0/18 و 0/20) در کنار یکدیگر و یا همراه با 0/02 درصد عصاره پوست بادام‌زمینی بودند. پس از تولید نمونه‌ها اندیس‌های پراکسید و آنیزیدین، میزان جذب روغن، رنگ‌سنجی و ارزیابی حسی بادام‌زمینی‌ها ارزیابی شد. همچنین اندیس‌های یدی، صابونی، پراکسید، آنیزیدین، ترکیبات قطبی و اسیدیته روغن مصرفی بررسی شد. افزودن نمک­های قلیایی باعث کاهش معنادار جذب روغن در بادام‌زمینی شد)0/05> p). در تیمارهایی که علاوه بر نمک‌های قلیایی دارای عصاره پوست بادام‌زمینی بودند اندیس پراکسید و اندیس آنیزیدین کمتری مشاهده شد)0/05> p).افزایش غلظت نمک‌های قلیایی به طور معناداری منجر به کاهش روشنایی، افزایش قرمزی،زردی و شاخص ΔE در نمونه‌های بادام‌زمینی روکش‌دار شد)0/05> p).با افزایش غلظت نمک‌های قلیایی روند کاهشی در امتیازهای ارزیابی حسی مشاهده شد اما استفاده از غلظت‌های 0/10 درصد کربنات سدیم و 0/16 درصد کربنات پتاسیم باعث بهبود معنادار تردی بافت و مقبولیت کلی نسبت به شاهد شد)0/05 > p) و در سایر شاخص‌های حسی نیز تفاوت معناداری نسبت به شاهد ایجاد نشد. نتایج آزمون‌های شیمیایی روغن مصرفی بعد از سرخ‌کردن تمامی تیمارها یکسان شد و نمک‌های قلیایی و عصاره پوست بادام‌زمینی تأثیری در کیفیت روغن نداشتند. اندیس یدی و اندیس صابونی روغن‌های به‌کاررفته برای سرخ‌کردن تمام نمونه‌های بادام‌زمینی کاهش یافت و اسیدیته، اندیس پراکسید و اندیس آنیزیدین افزایش یافت)0/05> p). باتوجه‌به نتایج حاصل شده، برای روکش‌دار کردن بادام‌زمینی در فرآیند سرخ‌کردن، استفاده از غلظت 0/10 درصد کربنات سدیم و 0/16 درصد کربنات پتاسیم به همراه 0/02 درصد عصاره پوست بادام‌زمینی پیشنهاد گردید.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: خشکبار،آجیل و مغز ها،میوه های خشک
دریافت: 1402/3/9 | پذیرش: 1402/4/25 | انتشار: 1402/6/10