دوره 20، شماره 135 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 135 صفحات 139-129 | برگشت به فهرست نسخه ها

hosseini M, rahimi Z, Saifi T. Production of edible film based on gelatin containing thyme essential oil: investigation of its physicochemical, mechanical, antioxidant and microbial properties. FSCT 2023; 20 (135) :129-139
حسینی محمدیار، رحیمی زینب، سیفی طیب. تولید فیلم خوراکی بر پایه ژلاتین حاوی اسانس آویشن: ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی، مکانیکی، آنتی اکسیدانی و میکروبی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (135) :129-139

1- دانشگاه ایلام ، m.hosseini@ilam.ac.ir
2- دانشگاه ایلام
با توجه به تمایل استفاده زیاد فیلم­های بسته ­بندی زیست ­تخریب پذیر و افزایش قابلیت ضدمیکروبی آنها در سال­های اخیر، این مطالعه با هدف بررسی غلظتهای مختلف اسانس آویشن جهت بهبود فیلم خوراکی با ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، مکانیکی، آنتی­ اکسیدانی و ضدمیکروبی انجام گرفت. اثر غلظتهای مختلف اسانس آویشن برای تولید فیلم­های خوراکی روی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، مکانیکی،  آنتی­ اکسیدانی و ضدمیکروبی با طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار و آزمون چند دامنه­ای دانکن با استفاده از نرم افزار Minitab18 در سطح   احتمال 0/05 مورد بررسی قرار گرفتند.  بالاترین میزان استحکام کششی و ازدیاد طول در نقطه شکست در تیمار  2/5% بود. در تیمار فیلمها کمترین میزان  حلالیت در غلظت 3/75% و نفوذپذیری در غلظت 2/5% اسانس مشاهده شد. در تمامی تیمارها کدورت معنی­دار بود و در غلظت 75/3% اسانس، کدورت بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد و در همین غلظت نیز بیشترین ضخامت mm0/13 بدست آمد که در همه تیمارها معنی­ دار نبود(0/05<p). در تمامی تیمارهای فیلم خوراکی خاصیت آنتی­اکسیدانی با استفاده از رادیکالهای DPPH معنی­ دار بود(0/05>p). نتایج ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی فیلم با کمک روش دیسک­های انتشاری نشان داد که بیشترین قطر هاله بازدارندگی در غلظت 3/75% مربوط به Staphylococcus aureus با متوسط قطر هاله mm 15/33 بود. متوسط قطر هاله برای  Pseudomonas aeruginosa و Escherichia coli به ترتیب mm 8/6 و mm9/52 گزارش شد. نتایج کلی نشان داد که افزودن اسانس آویشن در غلظت 2/5 درصد باعث تولید فیلمهایی گردید که علاوه بر مهار رشد و تکثیر باکتریها، دارای استحکام کافی بوده و همچنین قابلیت استفاده در مواد غذایی فسادپذیر را دارد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: هیدروکلوئیدها،امولسیون
دریافت: 1401/12/25 | پذیرش: 1402/1/29 | انتشار: 1402/2/10