دوره 20، شماره 137 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 137 صفحات 128-111 | برگشت به فهرست نسخه ها

Karamali F, Asnaashari M, Farahmandfara R. Biodegradable packaging based on chitosan-potato starch biopolymer containing Apium graveolens seed extract for chicken fillets. FSCT 2023; 20 (137) :111-128
کرمعلی فرزانه، اثنی عشری مریم، فرهمندفر رضا. تولید بیوپلیمر زیست‌تخریب‌پذیر بر پایه کیتوزان- نشاسته سیب زمینی حاوی عصاره دانه کرفس برای بسته‌بندی فیله مرغ. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (137) :111-128

1- علوم و صنایع غذایی، موسسه آموزش عالی خزر محمودآباد، ایران
2- بخش تحقیقات بیوتکنولوژی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران ، m.asnaashari@yahoo.com
3- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
تمایل مردم به استفاده از نگهدارنده­های طبیعی در فرآورده­های غذایی به جای مواد سنتزی و ایجاد فرهنگ استفاده نکردن از مواد پلاستیکی رو به افزایش است. در این تحقیق، فیلم کیتوزان- نشاسته سیب زمینی حاوی عصاره دانه کرفس در سطوح غلظتی مختلف (5/0، 2 و 8 درصد) تهیه و خصوصیات فیزیکی فیلم از جمله ضخامت، میزان رطوبت و قابلیت انحلال آن، خصوصیات مکانیکی و آنتی اکسیدانی تعیین ­شد. سپس فیله مرغ پوشش دهی شده با فیلم مورد نظر در مدت 15 روز در دمای یخچال نگهداری و میزان رشد میکروبی و تولید ترکیبات اولیه و ثانویه اکسایش با شاخص پراکسید و اسید تیوباربیتوریک و همچنین ارزیابی حسی طی زمان مورد پایش قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که محتوی فنل و فلاونوئید کل عصاره دانه کرفس به ترتیب 8/7±67/70 میلی گرم اسید گالیک بر گرم عصاره و 65/5 ±81/62 میلی­گرم کوئرستین در هر گرم از عصاره بود. افزودن عصاره دانه کرفس (2 و 8 درصد) میزان رطوبت و حلالیت فیلم را کاهش داد. علت آن افزایش خاصیت آب­گریزی فیلم بود. همچنین با افزودن عصاره دانه کرفس، میزان افزایش طول تا پارگی فیلم افزایش در حالی که مقاومت در برابر کشش و مدول الاستیک آن­ کاهش یافت. با افزایش غلظت عصاره دانه کرفس در فیلم، میزان مهار رادیکال آزاد DPPH از 69/14 به 94/73 درصد افزایش می­یابد. براساس آزمون اکسایشی، میکروبی و ارزیابی حسی، در صورت پوشش­دهی شده با فیلم کیتوزان-نشاسته سیب زمینی حاوی 8 درصد عصاره دانه کرفس می­توان زمان ماندگاری فیله مرغ را تا 15 روز در یخچال افزایش داد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بسته بندی و انواع پوشش های در صنایع غذایی
دریافت: 1401/11/23 | پذیرش: 1402/3/7 | انتشار: 1402/4/10