دوره 19، شماره 132 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 132 صفحات 279-265 | برگشت به فهرست نسخه ها

Erfani A, Pirouzifard M K, pirsa S. Active packaging and increasing shelf life of virgin olive oil using biodegradable film based on polyvinyl alcohol modified with silver chloride nanoparticles and spirulina. FSCT 2023; 19 (132) :265-279
عرفانی عارف، پیروزی فرد میر خلیل، پیرسا سجاد. بسته بندی فعال و افزایش ماندگاری روغن زیتون بکر با استفاده از فیلم زیست تخریب پذیر بر پایه پلی وینیل الکل اصلاح شده با نانوذرات کلرید نقره و اسپیرولینا. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (132) :265-279

1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2- دانشگاه ارومیه- دانشکده کشاورزی ، Pirsa7@gmail.com
در این مطالعه فیلم زیست تخریب پذیر از پلی وینیل الکل تهیه گردید. از نانوذرات کلرید نقره و پودر جلبک اسپیرولینا برای اصلاح ساختار فیزیکوشیمیایی و ایجاد خواص آنتی اکسیدانی و فوتوکاتالیتیکی در فیلم استفاده شد. مورفولوژی سطحی فیلم مورد بررسی قرار گرفت. فیلم پلی وینیل الکل و کامپوزیت­های آن برای بسته­بندی روغن زیتون بکر استفاده شد. از طرح آماری دی-اوپتیمال برای بررسی تاثیر نوع بسته­بندی و زمان نگه­داری بر روی ویژگی­های شیمیایی، رنگی و حسی روغن استفاده شد. ویژگی­های شیمیایی (اسیدیته، عدد پرکسید، ضریب شکست و فنل کل)، ویژگی­های حسی و رنگی مورد بررسی قرار گرفت. از روش سطح پاسخ برای بررسی تاثیر متغیرهای مستقل بر روی روغن و نیز مدل­های ریاضی ایجاد شده استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داد، در فیلم پلی وینیل الکل اصلاح شده با ذرات کلرید نقره و پلی وینیل الکل اصلاح شده با ذرات کلرید نقره و اسپیرولینا، وجود این ذرات در سطح فیلم کاملا مشهود بود. نتایج آنالیز شیمیایی، حسی و رنگی روغن نشان داد با افزایش زمان نگه داری روغن در همه بسته­بندی­ها، کیفیت شیمیایی، حسی و رنگی روغن کاهش پیدا کرد. عددپراکسید به عنوان مهمترین شاخص کیفیت روغن­ها در بسته­بندی معمولی در طول 30 روز نگه­داری از 1 تا 7 (mEq O2/Kg oil) افزایش یافت در حالیکه در روغن بسته­بندی شده با پلی وینیل الکل اصلاح­شده با کلرید نقره و جلبک اسپیرولینا این افزایش از 1 تا 2 (mEq O2/Kg oil) بوده است. در حالت کلی روغن­های بسته­بندی شده با پلی وینیل الکل اصلاح شده با کلرید نقره و جلبک اسپیرولینا کمترین تغییرات کیفی را نسبت به بسته­بندی معمولی نشان دادند که نشان دهنده قابلیت این فیلم ها در کنترل کیفیت و افزایش ماندگاری روغن زیتون بکر می باشد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: شیمی مواد غذایی
دریافت: 1401/9/9 | پذیرش: 1401/10/11 | انتشار: 1401/12/10