دوره 20، شماره 139 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 139 صفحات 59-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

izanloo I, Sadeghi Mahoonak A. The effect of microwave pretreatment on enzymatic hydrolysis time of edible mushroom (Agaricus bisporus) protein by trypsin enzyme and production of antioxidant peptides. FSCT 2023; 20 (139) :35-59
ایزانلو آیسان، صادقی ماهونک علیرضا. تاثیر پیش‌تیمار مایکروویو بر زمان هیدرولیز پروتئین قارچ‌خوراکی (Agaricus bisporus) به‌وسیله آنزیم تریپسین جهت تولید پپتیدهای آنتی‌اکسیدان. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (139) :35-59

1- دانشگاه علوم و کشاورزی منابع طبیعی گرگان
2- دانشگاه علوم و کشاورزی منابع طبیعی گرگان-گروه صنایع غذایی ، sadeghiaz@yahoo.com
پپتیدهای زیست‌فعال در واقع بخش‌های پروتئینی خاصی هستند که علاوه ‌بر ارزش غذایی، تأثیرات مثبتی برعملکرد بدن و شرایطی دارند که منجر به اثرگذاری برسلامتی می‌شود. استفاده ترکیبی از پیش­تیمار و هیدرولیز آنزیمی باعث ایجاد تغییراتی در خصوصیات فیزیکی و شیمیایی پروتئین­های هیدرولیز شده می­شود. پیش­تیمار با مایکروویو یک رویکرد شناخته شده برای افزایش دسترسی به پیوندهای حساس به هیدرولیز است که مکان‌های برش آنزیم و قرار گرفتن در معرض پروتئازها را تسهیل می‌کند. هدف از این پژوهش بررسی اثر زمان هیدرولیز و همچنین تاثیر پیش­تیمار مایکروویو بر هیدرولیز آنزیمی پروتئین قارچ­­دکمه­ای (Agaricus bisporus) به­وسیله آنزیم تریپسین جهت تولید پپتیدهای آنتی­اکسیدان می­باشد. در این پژوهش تولید پروتئین هیدرولیز شده قارچ­دکمه­ای با استفاده از آنزیم تریپسین بدون پیش­تیمار و با پیش­تیمارمایکرویودر توان­های مختلف 120، 200 و280 وات صورت گرفت. ویژگی­های آنتی­اکسیدانی نمونه­ها (فعالیت مهار رادیکال DPPH[1]، قدرت شلاته­کنندگی آهن، قدرت احیاء­کنندگی یون آهن، فعالیت آنتی­اکسیدانی کل) ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که درغالب آزمون­های صورت گرفته، پیش­تیمار با مایکرویو موجب کاهش زمان دستیابی و افزایش قابلیت آنتی­اکسیدانی نمونه­هاگردید به­طوری­که نمونه­های پیش­تیمار شده مایکرویو با توان 120 وات نسبت به نمونه­های تیمار شده با توان 200 و 280 وات و نمونه­های بدون پیش­تیمار از قابلیت آنتی­اکسیدانی بالاتری برخوردار بودند. در کلیه آزمون­های آنتی­اکسیدانی نمونه پیش­تیمار شده با مایکوویو با توان 120 و در زمان هیدرولیز 90 دقیقه عملکرد بالاتری از خود نشان داد و بنابراین به عنوان تیمار مناسب در نظر گرفته شد. بر اساس این نتایج می­توان بیان نمود که  استفاده از پیش­تیمار مایکرویو با توان 120 وات موجب کوتاه نمودن زمان هیدرولیز جهت دستیابی به پپتیدهای با قابلیت آنتی­اکسیدانی بالاتر می­گردد و در نتیجه موجب افزایش کارآیی هیدرولیز آنزیمی می­گردد.

[1] 2,2-Diphenyl-1- Picrylhydrazyl
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مهندسی شیمی گرایش صنایع غذایی