دوره 19، شماره 126 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 126 صفحات 152-143 | برگشت به فهرست نسخه ها

Noshad M, Alizadeh Behbahani B, Rahmati-Joneidabad M. Investigation of the chemical properties and antimicrobial activities of Humulus lupulus extract on Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, and Enterobacter aerogenes in vitro. FSCT 2022; 19 (126) :143-152
نوشاد محمد، علیزاده بهبهانی بهروز، رحمتی جنیدآباد مصطفی. بررسی ویژگی‌های شیمیایی و فعالیت ضدمیکروبی عصاره رازک بر Staphylococcus aureus، Listeria monocytogenes، Escherichia coli و Enterobacter aerogenes در شرایط برون‌تنی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (126) :143-152

1- 1- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، mo.noshad@gmail.com
2- 2- استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
3- 3- استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
در این مطالعه، عصاره اتانولی گیاه رازک با استفاده از روش خیساندن تهیه شد. فعالیت ضدمیکروبی آن در برابر باکتری‌های پاتوژن (Staphylococcus aureus، Listeria monocytogenes، Escherichia coli و Enterobacter aerogenes) مطابق روش‌های دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی بررسی گردید. از روش رنگ سنجی معرف فولین-سیوکالتو و کلرید آلومینیوم جهت اندازه‌گیری محتوای فنول و فلاونوئید کل عصاره استفاده شد. فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره نیز با روش‌های مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS بررسی گردید. بیشترین و کمترین قطر هاله عدم رشد در روش‌های دیسک دیفیوژن (9/16 میلی‌متر در برابر 5/12 میلی‌متر) و چاهک آگار (6/17 میلی‌متر در برابر 9/13 میلی‌متر) به ترتیب در باکتری‌های S. aureus و E. aerogenes مشاهده شد. باکتری‌های گرم مثبت نسبت به انواع گرم منفی در برابر عصاره اتانولی گیاه رازک حساس‌تر بودند. محتوای فنول و فلاونوئید کل عصاره به ترتیب برابر با mg GAE/g 47/96 و mg QE/g 5/28 بود. اثر آنتی‌اکسیدانی عصاره اتانولی رازک بر اساس روش‌های مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS به ترتیب 63/58 و 5/66 درصد اندازه‌گیری گردید. با توجه به نتایج، عصاره اتانولی گیاه رازک را می‌توان بعنوان ترکیب ضد میکروب و آنتی‌اکسیدان طبیعی جهت جلوگیری از رشد باکتری‌های پاتوژن و گسترش اکسیداسیون لیپید در انواع محصولات غذایی استفاده نمود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1400/10/3 | پذیرش: 1400/12/3 | انتشار: 1401/5/10