دوره 19، شماره 122 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 122 صفحات 392-377 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirazimi F S, Soltani M, Mohammadi S. Effect of using pear powder on physicochemical, textural and sensory properties of set-type low-fat yogurt. FSCT 2022; 19 (122) :377-392
میرعظیمی فرناز سادات، سلطانی مصطفی، محمدی سوده. تاثیر استفاده از پودر گلابی بر خواص فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی ماست قالبی کم چرب. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (122) :377-392

1- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده داروسازی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی،دانشکده داروسازی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، m.soltani@iaups.ac.ir
3- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگده داروسازی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
فرآورده های لبنی کم چرب به دلیل محتوای پایین چربی، دارای ویژگیهای بافتی و حسی مطلوبی نیستند. پودر گلابی به علت کمک به بهبود بافت، دارا بودن ترکیبات تغذیه­ای مطلوب نظیر پکتین، لیگنان­ها، ترکیبات فنولیک و غنی بودن از لحاظ فیبر رژیمی می­تواند به عنوان جایگزین چربی بر پایه­ی کربوهیدرات به منظور غنی­سازی و بهبود بافت محصولات لبنی کم­چرب مورد استفاده باشد. در این راستا، نمونه های ماست قالبی از شیر پر چرب (3% چربی)، شیر کم­چرب (1.5% چربی) و افزودن پودر گلابی با نسبت های 1، 2 و 3 درصد به شیر کم­چرب تولید شدند. نمونه­های تولید شده به مدت 15 روز در دمای 1±4 درجه­ی سانتی­گراد قرار گرفت و ویژگی­های فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی آن­ها در طول دوره ی نگهداری مورد ارزیابی قرار گرفت. با افزایش فیبرگلابی در نمونه‌های ماست، در حالیکه مقادیر pH، آب اندازی و امتیازات عطر و طعم به طور معناداری کاهش یافتند، مقادیر اسیدیته، ظرفیت نگهداری آب، ویسکوزیته و سختی بافت به طور معناداری افزایش یافت(p<0.05) . از سوی دیگر، در طول دوره­ی انبارداری، مقادیر اسیدیته، ظرفیت نگهداری آب، ویسکوزیته و سختی بافت به طور معناداری افزایش یافته و مقادیر pH، آب اندازی و عطر و طعم به طور معناداری کاهش پیدا کرد(p<0.05). در مجموع، می­توان نتیجه گرفت که استفاده از 1 درصد پودر گلابی منجر به تولید بهترین نمونه‌ی ماست کم­چرب از نظر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی شد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فرمولاسیون مواد غذایی
دریافت: 1400/9/5 | پذیرش: 1400/10/29 | انتشار: 1401/1/16