دوره 19، شماره 128 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 128 صفحات 258-249 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadeghzadeh Marandi P, Javadi A, Afshar Mogaddam M R. The inhibitory effect of ziziphora and tarragon essential oils on microbial quality of rainbow trout fillet stored at refrigerator. FSCT 2022; 19 (128) :249-258
صادق زاده مرندی پروانه، جوادی افشین، افشار مقدم محمدرضا. اثر اسانس‌های کاکوتی و ترخون بر کیفیت میکروبی فیله ماهی قزل‌آلای رنگین کمان نگهداری شده در یخچال. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (128) :249-258

1- گروه زیست شناسی سلولی و مولکولی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
2- گروه بهداشت مواد غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران ، javadi@iaut.ac.ir
3- مرکز تحقیقات ایمنی غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
اسانس­های گیاهی از جمله ترکیباتی هستند که در غلظت­های کم قادرند از رشد باکتری­ها جلوگیری نموده و سبب افزایش ماندگاری محصولات غذایی از جمله ماهی شوند. در این پژوهش، اثر اسانس­های کاکوتی و ترخون در غلظت­های 500، 1000 و 2000 میلی­گرم بر لیتر بر کیفیت میکروبی و ماندگاری فیله قزل­آلای رنگین کمان نگهداری شده در ºC 4 بررسی شد. نتایج نشان دادند که اسانس­های گیاهی کاکوتی و ترخون در کاهش تولید بازهای نیتروژنی فرار مؤثر بودند و بیشترین اثر مربوط به اسانس کاکوتی با غلظت 2000 میلی­گرم بر لیتر بود. همچنین مشاهده شد که استفاده از اسانس کاکوتی و ترخون باعث کاهش شمارش کلی باکتری­ها، باکتری­های سرمادوست، جمعیت کلیفرم­ها و باکتری اشرشیاکلی نسبت به نمونه شاهد شد؛ که این امر خاصیت ضدمیکروبی آنها را تأیید می­کند. به طور کلی نتیجه­گیری شد که اسانس کاکوتی با غلظت 2000 میلی­گرم بر لیتر در کاهش بار میکروبی و به تأخیر انداختن فساد فیله قزل­آلای رنگین­کمان در دمای یخچال، مؤترتر از اسانس ترخون و نمونه شاهد بود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تکنولوژی شیلات و فرآورده ها
دریافت: 1400/4/26 | پذیرش: 1401/3/24 | انتشار: 1401/7/10