دوره 20، شماره 138 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 138 صفحات 25-16 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mozafari M, EMTYAZJOO M, Anvar A A. Anti-diabetic effect of probiotic milk containing Lactobacillus rhamnosus IBRC-M10754 in animal model of wistar rat and survive it in cold storage conditions. FSCT 2023; 20 (138) :16-25
مظفری ماهرخ، امتیازجو مژگان، انوار امیر علی. اثرات ضد دیابتیک شیر پروبیوتیک حاوی لاکتوباسیلوس رامنوسوس IBRC-M 10754 در مدل حیوانی موش ویستار و بررسی زنده مانی باکتری در شیر در شرایط سرد. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (138) :16-25

1- دانش آموخته مهندسی صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال ، moz_emtyazjoo@yahoo.com
3- دانشکده علوم و فنون دریایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
درپژوهش حاضر بررسی زنده مانی لاکتوباسیلوس رامنوسوس IBRC-M 10754 در شیر بعنوان پروبیوتیک و ارزیابی اثرات ضد التهابی آن مورد بررسی قرار گرفته است . پس از کشت باکتری در محیط MRS  , و افزودن آن به شیر ، تیمارهایی حاوی cfu/ml 109، 108و 107 از شیر پروبیوتیک  تهیه شد. زنده مانی باکتری در بازه زمانی 5 روز بررسی گردید. سپس با گاواژ شیر حاوی پروبیوتیک به موش ها ی نر نژاد Balb/C   که با استفاده از استرپتوزتوسین به دیابت مبتلا شده بودند، در مقابل موش های شاهد واثرات ضد دیابتیک شیر حاوی لاکتوباسیلوس رامنوسوس با سنجش میزان گلوکز خون و وزن  در آنها بررسی شد.نتایج نشان داد بالاترین تعداد باکتری‌های زنده دردمای 4 درجه سانتی گراد  شیر مربوط به روز اول نگهداری بوده و از روز دوم تا انتهای دوره نگهداری تعداد آن­ها اختلاف معناداری نداشت. در مجموع با گذشت زمان جمعیت باکتری های در شیر به صورت معنی داریp≤0/05) )کاهش یافت.  افزودن مایه تلقیح اولیه  cfu/ml  109نشان داد که در پایان روز پنجم جمعیت باکتری در شیر به میزان لازم در شیر پروبیوتیک تا پایان دوره سردخانه گذاری بود. بررسی وزن موش‌ها بیانگر آن است که وزن موش های شاهد در طول دوره نگهداری افزایش ولی  موش‌های دیابتی در این بازه زمانی ابتلا کاهش یافت . شیر به همراه باکتری‌ لاکتوباسیلوس تلقیح شده در موش‌های دیابتی شده در دوز­های مختلف تلقیح منجر به کاهش معنادار (05/0>P) قند خون در دوره نگهداری 21 روزه آنها شدند. این کاهش از روز چهاردهم تغذیه با شیر پروبیوتیک مشهودتر است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ترکیبات زیست فعال
دریافت: 1400/2/31 | پذیرش: 1402/1/23 | انتشار: 1402/5/10