دوره 18، شماره 113 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 113 صفحات 156-147 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mehregan Niko A, Pourfarzad A, Gheibi S. Investigation of the aluminum concentration in the traditional pomegranate and plum pastes of Guilan province. FSCT 2021; 18 (113) :147-156
مهرگان نیکو علیرضا، پورفرزاد امیر، غیبی سیامک. بررسی مقادیر آلومینیوم در رب های انار و آلوچه سنتی استان گیلان. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (113) :147-156

1- استادیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشگاه گیلان ، a.mehregan@guilan.ac.ir
2- دکتری، استادیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشگاه گیلان
3- استادیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشگاه گیلان
رب انار و آلوچه محصولاتی اسیدی هستند که غالباً در تهیه بیشتر غذا­های محلی استان گیلان مورد استفاده قرار می­گیرند، از آنجا که تهیه این رب­ها عمدتاً به صورت سنتی و در دیگ های آلومینیومی صورت می­گیرد، احتمال نشت آلومینیوم به پوره انار و آلوچه در حین فرآوری وجود دارد که با توجه به ماهیت اسیدی رب­های مذکور مقدار آلومینیوم وارد شده قابل توجه به نظر می­رسد. وجود آلومینیوم در جیره غذایی انسان به عنوان یک آلاینده، نگرانی بسیاری از محققین را بر انگیخته و پژوهش­های فراوانی در زمینه ردیابی ارتباط دریافت آلومینیوم در بدن و بروز اختلالاتی نظیر آلزایمر، پارکینسون، سرطان سینه و سندرم­های عصبی و کم خونی صورت گرفته و به اثبات رسیده است. در این مطالعه نمونه های رب انار و آلوچه از 13 شهر­ استان گیلان جمع­آوری شد و مقادیر آلومینیوم در آنها پس از هضم به سه روش خشک، مرطوب و مایکروویو با دستگاه جذب اتمی مورد سنجش قرار گرفت. نتایج، حاکی از آلودگی رب­های انار و آلوچه با مقادیر نسبتاً بالای فلز آلومینیوم بود که در رب آلوچه مقادیر بالاتری از آن اندازه گیری گردید. غلظت آلومینیوم در حالتی که هضم به کمک امواج مایکروویو صورت گرفت، بالاتر از دو روش دیگر به دست آمد. غلظت آلومینیوم اندازه گرفته شده در تمامی نمونه­ها در محدوده مجاز تعیین شده توسط سازمان بهداشت جهانی بود؛ هرچند مقدار آلومینیوم مهاجرت یافته فراتر از حد پذیرش تعیین شده نبود، اما استفاده مستمر و طولانی مدت با در نظر گرفتن سایر منابع آلوده کننده می تواند تهدیدی جدی برای سلامتی مصرف کنندگان باشد بنابراین ضروریست روش های فرآوری ایمن این فراورده ها مورد توجه قرار گیرد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: شیمی مواد غذایی
دریافت: 1399/9/23 | پذیرش: 1399/11/7 | انتشار: 1400/4/10