دوره 18، شماره 111 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 111 صفحات 343-331 | برگشت به فهرست نسخه ها

alimoradian A, tajik R, Navabi A, moradzadeh R, Abdolahi A, Asafari M. Survey of Oxidative Characteristics of Used Frying Oils in Falafel Shops in Arak City. FSCT 2021; 18 (111) :331-343
علیمرادیان عباس، تاجیک رضا، نوابی عاطفه، مرادزاده رحمت الله، عبدالهی احمد، آصفری محدثه. اندازه‌گیری شاخص‌‎های اکسیداتیو روغن‌های مصرفی در فلافل‌فروشی‌های سطح شهر اراک. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (111) :331-343

1- استادیار، گروه فارماکولوژی، دانشکده‌پزشکی، دانشگاه‌علوم‌پزشکی اراک، اراک، ایران
2- استادیار، گروه مهندسی بهداشت‌حرفه‌ای، دانشکده‌بهداشت، دانشگاه‌علوم‌پزشکی اراک، اراک، ایران
3- دانشجوی دکترا، معاونت غذا و دارو، دانشگاه‌علوم‌پزشکی اراک، اراک، ایران
4- استادیار، گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم‌پزشکی اراک، اراک، ایران
5- کارشناسی، معاونت غذا و دارو، دانشگاه‌علوم‌پزشکی اراک، اراک، ایران
6- معاونت غذا و دارو، دانشگاه‌علوم‌پزشکی اراک، اراک، ایران ، m.asafari.132@gmail.com
اکسیداسیون لیپیدها در مواد‌غذایی یکی از مهمترین رخدادهای‌شیمیایی در طی سرخ‌کردن غذا می‌باشد که شاخص‌های شیمیایی حاصل از آن زمینه‌ساز بیماری‌های مختلفی از جمله تصلب‌شرائین، سرطان، پیری‌زودرس، سندرم‌دیسترس‌تنفسی و اختلالات مختلف کبدی است. بنابراین در ‌تحقیق حاضر میزان شاخص‌های‌اکسیداتیو طی فرآیند سرخ‌کردن فلافل در روغن‌های مصرفی در سطح‌عرضه، بررسی و با شرایط کنترل‌شده در آزمایشگاه مقایسه‌شد. در این مطالعه آنالیز شیمیایی بر روی50 نمونه گرفته‌شده از روغن‌های مصرف‌شده جهت سرخ‌کردن فلافل با در نظرگرفتن میزان پراکسید، آنیزیدین، توتوکس و آزمون‌کرایس جهت بررسی اثر تخریب‌کنندگی ترکیبات فلافل انجام و با نمونه‌های تحت‌کنترل مطابق با استانداردهای مربوطه در آزمایشگاه مقایسه شد. در این مطالعه بیش از نیمی از نمونه‌ها قابلیت‌مصرف نداشتند و تنها کیفیت 42% نمونه‌ها مورد تایید قرار گرفت. میانگین و انحراف‌معیار عدد پراکسید، آنیزیدین و توتوکس در نمونه‌‌کنترلی به‌ترتیب (62/0±39/4)، (87/0±90/6) و (09/2±68/15) بود که نمونه‌های سطح‌عرضه در مقایسه با نمونه‌کنترلی دارای مقادیری بالاتر بودند. همچنین بین اعداد پراکسید، آنیزیدین، توتوکس و تست‌کرایس همبستگی مثبت مشاهده‌شد. براساس نتایج به‌دست‌آمده از این پژوهش مشخص‌شد که میزان اکسیداسیون بیشتر روغن‌های سطح‌عرضه بالاتر از حدمجاز استاندارد است و اکثراً فاسد و غیرقابل مصرف تلقی می‌شوند و همچنین روغن مصرفی در روزهای متمادی مورد مصرف قرار گرفته‌است. از این رو با توجه به خطراتی که اکسیداسیون اولیه و ثانویه بر سلامت انسان دارد، تامین روغن مصرفی با قیمت بهتر و از مبادی خاص برای اطمینان از تعویض ادواری و در زمان مناسب آن ضروری است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1399/6/17 | پذیرش: 1399/9/4 | انتشار: 1400/2/10