دوره 19، شماره 122 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 122 صفحات 21-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jahangirzadeh1 N, Habibi Dastjerd Z, Rahmanzadeh Ishkeh S. The effect of different concentrations of humic acid on morphological, phytochemical characteristics and antioxidant activity of Bidaneh Sefid grape. FSCT 2022; 19 (122) :11-21
جهانگیرزاده نصیبه، حبیبی دستجرد زیبا، رحمن زاده ایشکه شیرین. تاثیر غلظت‌های مختلف اسید هیومیک بر ویژگی‌های مورفولوژیکی، فیتوشیمیایی و فعالیت پاداکسندگی انگور "بیدانه سفید". مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (122) :11-21

1- دانشجوی ارشد رشته علوم و مهندسی باغبانی، موسسه آموزش عالی صبا- ارومیه
2- استادیار گروه علوم و مهندسی باغبانی- موسسه آموزش عالی صبا- ارومیه ، habibiziba@gmail.com
3- دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی- دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
چکیده:
یکی از منابع با ارزش و غنی از ترکیبات آنتی ­اکسیدانی و ویتامین­ها، میوه انگور می­باشد. امروزه تولید انگور با کیفیت و دارای بافت محکم و ماندگاری بالای میوه اهمیت زیادی دارد بنابراین، استفاده از انواع اسیدهای آلی برای بهبود کمی و کیفی محصولات زراعی و باغی رواج فراوان یافته است. اسید هیومیک بعنوان یک اسید آلی حاصل از هوموس و سایر منابع طبیعی، بدون اثرات مخرب زیست محیطی جهت افزایش کیفیت انگور می­تواند موثر واقع شود. این پژوهش در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار به اجرا درآمد. تیمار آزمایش شامل چهار غلظت اسید هیومیک (0، 0.5، 1 و 2 گرم در لیتر) بود. صفاتی از قبیل وزن، طول و عرض حبه و خوشه انگور، همچنین میزان اسیدیته، اسیدهای آلی، مواد جامد محلول و نیز برخی صفات فیتوشیمیایی از قبیل محتوای فنل و فلاونوئید کل، آنتوسیانین و فعالیت پاداکسندگی به روشDPPH  مورد ارزیابی قرار گرفتند. مطابق نتایج تجزیه واریانس داده­ها، صفاتی مانند وزن و عرض حبه و خوشه، فنل کل و فعالیت پاداکسندگی، اسیدیته و مواد جامد محلول در سطح احتمال یک درصد دارای اختلاف معنی­دار از لحاظ آماری بین نمونه­های تیمار شده و شاهد بودند. اما صفاتی از قبیل محتوای فلاونوئید کل و میزان آنتوسیانین نمونه­ها از اختلاف معنی­دار در سطح احتمال پنج درصد برخوردار بودند به طور کلی اکثر صفات در تیمار 2 گرم در لیتر اسید هیومیک دارای بیشترین مقدار بودند. بالاترین میزان فنل کل و فعالیت آنتی­اکسیدانی به ترتیب در تیمارهای 2 و 1 گرم در لیتر اسید هیومیک با مقادیر  1.667 میلی­گرم در یک میلی­لیتر آبمیوه و 33.84 درصد مشاهده شدند.
نتایج بدست آمده نشان داد که با کاربرد اسید هیومیک می­توان بسیاری از ویژگی­های فیزیکی و بیوشیمیایی میوه انگور را بهبود بخشید.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: غنی سازی مواد غذایی
دریافت: 1399/1/10 | پذیرش: 1400/9/27 | انتشار: 1400/12/16