دوره 18، شماره 113 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 113 صفحات 57-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

Eftekhari L, Abbasi H, Jahadi M. Effect of Thyme (ZatariaMultiflora) Essential oil Nano Emulsion in Tragacanth Gum and UV-c Irradiation on Quality Characterization of Germinated Mung Bean. FSCT 2021; 18 (113) :41-57
افتخاری لیلا، عباسی هاجر، جهادی مهشید. بررسی تاثیر پوشش نانوامولسیون اسانس آویشن شیرازی در صمغ کتیرا و اعمال امواج UV-c بر ویژگی‌های کیفی ماش جوانه‌زده. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (113) :41-57

1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران.
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران ، abbasihajar@yahoo.com
ماش جوانه‌زده محصولی غنی از پروتئین­های مختلف، ویتامین­ها، املاح، اسید­های چرب ضروری، قند­ها، آمینواسید­ها، فلاونوئید­ها، استرول­ها، اسید­های آلی می­باشد. با توجه به ارزش تغذیه­ای بالا و عمر نگه­داری محدود ماش جوانه‌زده، بررسی راهکار­های موثر جهت افزایش عمر نگه­داری آن اهمیت دارد. در این پژوهش، از پوشش نانوامولسیون حاوی اسانس آویشن(ppm125-0) در صمغ کتیرا (2/0-0 درصد)  به همراه اعمال امواج UV-c (40-0 ثانیه) در قالب طرح آماری سطح پاسخ- طرح مرکب مرکزی (1.5=α)، شامل 20 تیمار و 6 تکرار در نقطه مرکزی درراستای بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی ماش جوانه‌زده استفاده گردید. مطابق در نقطه مرکزی تعریف گردید. ویژگی­های فیزیکوشیمیایی نمونه­های تیمار شده از جمله افت وزن، pH، فنول کل، ظرفیت ­آنتی­اکسیدانی، آسکوربیک اسید و سفتی بافت پس از 12 روز نگه­داری در دمای 4 درجه سانتی گراد ارزیابی گردید. نتایج نشان داد، با افزایش غلظت اسانس آویشن محتوی فنولیک کل افزایش و سفتی بافت کاهش یافت. همچنین افزایش غلظت کتیرا منجر به افزایش فنولیک کل، کاهش آسکوربیک اسید و سفتی بافت گردید. افزایش مدت زمان اشعه ماوراءبنفس باعث کاهش فنولیک کل، ظرفیت آنتی­اکسیدانی، آسکوربیک اسید و سفتی بافت شد. بهینه سازی فرمولاسیون با هدف حفظ بالاترین محتوی فنولیک کل، ظرفیت آنتی اکسیدانی، آسکوربیک اسید و سفتی بافت محصول بر مبنی مدل­های حاصل صورت گرفت. سطوح بهینه متغییر­ها شامل ppm 17/104 اسانس آویشن، 03/0 درصد کتیرا و 67/6 ثانیه UV-c  در نظر گرفته شد. مقایسه ویژگی‌های کیفی نمونه شاهد و بهینه نشان داد، نمونه بهینه محتوی ترکیبات فنولیک ، ظرفیت آنتی­اکسیدانی، آسکوربیک اسید بالاتر و میزان افت وزن، pH پایین­تری در مقایسه با نمونه شاهد دارد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فناوری نانو در صنایع غذایی(نانو فرآوری،نانوکپسولاسیون،نانوامولسیون و...)
دریافت: 1398/6/12 | پذیرش: 1399/10/22 | انتشار: 1400/4/10