دوره 16، شماره 91 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 91 صفحات 303-291 | برگشت به فهرست نسخه ها

Estakhr P, tavakoli J, beigmohammadi F, Alaee S. Optimization of antioxidant activity of Ferula persica by Ultrasound waves using various ratios of ethanol-water solvent at different temperatures whit Response Surface Methodology. FSCT 2019; 16 (91) :291-303
استخر پرویز، توکلی جواد، بیگ محمدی فرانک، علایی شیما. بهینه سازی فعالیت آنتی‌اکسیدانی گیاه متکا (Ferula persica) به کمک امواج فراصوت با استفاده از نسبتهای مختلف حلال اتانول-آب در دماهای مختلف با روش سطح پاسخ. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (91) :291-303

1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران
2- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جهرم، جهرم، فارس، ایران ، ja_tavakoli@yahoo.com
3- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران
در تحقیق حاضر، بهینه­سازی فرایند استخراج ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی­اکسیدانی (قدرت مهارکنندگی رادیکالهای آزاد DPPH، قدرت احیا کنندگی آهن، و شاخص پایداری اکسایشی) متکا (Ferula persica) با استفاده از امواج فراصوت از طریق روش سطح پاسخ بررسی شد. جهت بهینه­سازی فرایند استخراج از طرح مرکب مرکزی با سه متغیر مستقل زمان (5، 27.5 و 50 دقیقه)، دما (25، 45 و 65 درجه­سانتیگراد) و نسبت اتانول در حلال آب-اتانول (0، 50 و 100 درصد) استفاده شد. به طور کلی نتایج آنالیز واریانس نشان داد، که پارامترهای مستقل دارای اثر معنی­داری بر قدرت جذب رادیکالهای آزاد DPPH ، قدرت احیا کنندگی آهن و شاخص پایداری اکسایشی عصاره متکا بودند که ضرییهای رگرسیونی آنها به ترتیب 0.91، 0.94 و 0.93 تعیین شد، در حالیکه مدل پیشنهادی برای ترکیبات فنلی کل بیانگر معنی­دار نبودن اثر این پارامترها با ضریب تبیین بسیار پایین بود. بررسی نتایج نشان داد که شرایط بهینه فعالیت آنتی¬اکسیدانی عصاره متکا در دمای 52.9 درجه سانتی گراد با استفاده از غلظت 53.5 درصد اتانول در حلال اتانول – آب به مدت 34.1 دقیقه فرایند فراصوت مشاهده شد. همچنین مشخص شد که نتایج آزمونهای تجربی به مقادیر پیش بینی شده توسط روش سطح پاسخ نزدیک بود. بررسی نتایج فعالیت آنتی­ اکسیدانی عصاره­های مختلف متکا نشان داد که در اکثر شرایط دارای قدرت آنتی­اکسیدانی مناسب است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: غنی سازی مواد غذایی
دریافت: 1398/2/31 | پذیرش: 1398/7/20 | انتشار: 1398/6/10