دوره 16، شماره 89 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 89 صفحات 247-237 | برگشت به فهرست نسخه ها

mirdeilami M, forghani M, bakhshabadi H, shirazi R. Optimization of oil extraction from peanut with ultrasonic pretreatment by using the response surface method (RSM). FSCT 2019; 16 (89) :237-247
میردیلمی سید محمود، فرقانی مهدی، بخش آبادی حمید، شیرازی رقیه. بهینه‌سازی استخراج روغن از بادام‌زمینی با پیش‌تیمار فراصوت به کمک روش سطح پاسخ. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (89) :237-247

1- عضو هیت مدیره شرکت خاوردشت
2- عضو هیدت مدیره خاوردشت
3- دانشگاه آزاد اسلامی واحد گنبد ، h.bakhshabadi@yahoo.com
4- دانش آموخته صنایع غذایی گنبد کاووس
در این تحقیق به منظور بهینه‌سازی فرایند استخراج روغن از بادام‌زمینی به کمک پیش‌تیمار فراصوت از سه سطح زمان فراصوت (0، 30 و 60 دقیقه) استفاده گردید و بعد از اعمال این پیش‌تیمارها، روغن دانه‌ها با پرس مارپیچی و با سرعت‌های متفاوت (11، 34 و 57 دور در دقیقه) استخراج شد و میزان راندمان استخراج روغن، اسیدیته، پایداری اکسایشی، پراکسید، ترکیبات فنولی کل و ضریب شکست نمونه‌ها مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری و بهینه‌سازی فرایند به روش سطح پاسخ انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش زمان فراصوت میزان راندمان استخراج روغن و ترکیبات فنولی ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت. با افزایش سرعت دورانی پرس مارپیچی نیز میزان راندمان استخراج روغن و پایداری اکسایشی کاهش ولی میزان اسیدیته، پراکسید و ترکیبات فنولی کل افزایش یافت. افزایش زمان فراصوت نیز منجر به افزایش اسیدیته، پایداری اکسایشی و کاهش پراکسید گردید. از طرفی مشخص گردید که پارامترهای مورد مطالعه تأثیری بر میزان ضریب شکست نداشتند و میزان آن برای تمامی نمونه‌های اندازه‌گیری شده برابر 471/1 بود. با توجه به نتایج بهینه‌سازی فرایند می‌توان بیان نمود که 60 دقیقه فراصوت و پرسی با سرعت  با 73/20 دور در دقیقه می‌تواند مطلوبیت 746/0 برای استخراج روغن از بادام زمینی ایجاد نماید.
نوع مقاله: پژوهشی کوتاه | موضوع مقاله: مهندسی شیمی گرایش صنایع غذایی
دریافت: 1397/6/20 | پذیرش: 1398/4/2 | انتشار: 1398/4/24