دوره 14، شماره 65 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 65 صفحات 311-322 | برگشت به فهرست نسخه ها

دعوتی نفیسه، زیبائی سعید. جداسازی و شناسایی باکتریهای اسید لاکتیک دوغ شیر شتر تک کوهانه ایرانی و بررسی خواص تکنولوژیکی آن‌ها. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (65) :322-311

1- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی بهار، دانشگاه بوعلی سینا همدان
2- دانشیار، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی واحد شمال شرق
چکیده
شیر شتر دارای فواید سلامتی و خواص شفا بخش است و باکتری­های اسید لاکتیک نقش مهمی در کیفیت محصولات تخمیری شیر شتر نظیر دوغ  بازی می­کنند. 3 نمونه از دوغ شیر شتر تک کوهانه ایرانی (Camelus dromedarius) تحت شرایط اسپتیک از استان گلستان جمع­آوری شد. 32 باکتری توسط کشت نمونه بر روی محیط­ کشت MRS آگار جدا شدند. در میان باکتری­های جدا شده، از نظر فنوتیپی تنها 4 جدایه متفاوت شامل لاکتوباسیلوس برویس، لاکتوباسیلوس فرینتوشنسیز، پدیوکووس پنتوسازئوس و انتروکوکوس فسیوم شناسایی شدند. جدایه­های باکتریایی توسط تکثیر ژنS rRNA16 به وسیله واکنش زنجیره­ای پلیمراز (PCR) و آنالیز محدود DNA ریبوزومی تکثیر شده (ARDRA) توسط هضم با آنزیم Hae III گروه بندی شدند. اما براساس آنالیز محدود ژن S rRNA16، جدایه های لاکتیکی درون 5 پروفایل باندی متفاوت گروه بندی شدند که توسط توالی­یابی به عنوان لاکتوباسیلوس برویس، لاکتوباسیلوس فرمنتوم، لاکتوباسیلوس پنتوسوس، پدیوکووس پنتوسازئوس و انتروکوکوس لاکتیس شناسایی شدند. ارزیابی فعالیت اتولیتیکی، لیپولیتیکی و تولید اسید جدایه­ها نشان داد که پتانسیل تکنولوژیکی جدایه­های دوغ شیر شتر ایرانی قابل توجه می­باشد.

دریافت: 1395/1/22 | پذیرش: 1395/6/22 | انتشار: 1396/4/1