محمدی مرضیه، خمیری مرتضی، رضوی سید هادی، اعلمی مهران. بررسی اثربخشی عصاره گلهای رازک علیه مخمر نانوایی و گروهی از کپکهای عامل فساد نان. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (57) :101-108
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-9170-fa.html
1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
چکیده: (4942 مشاهده)
در راستای افزایش تقاضا برای استفاده از گیاهان دارویی در سالهای اخیر، گیاه رازک توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده است و از آن به عنوان یک ضدکپک قوی یاد میشود. رازک گیاهی دارویی است که در طب سنتی کاربردهای گوناگونی دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر ضدقارچی عصاره اتانولی گلهای رازک بر روی تعدادی از کپکهای عامل فساد نان و مخمر نانوایی است. در این مطالعه تجربی-آزمایشگاهی از عصاره اتانولی گونه.HumuluslupulusL استفاده شد. خاصیت ضدقارچی عصاره با استفاده از آزمون حساسیت رقتهای مایع[1] در برابر میکروارگانیسمهای Saccharomyces cerevisiae، Aspergillus niger، Aspergillusflavus، Penicillium chrysogenum، Penicillium citrinum، Rhizopus oryzae وRhizomucor Spp. تعیین شد.نتایج نشان داد که عصاره اتانولی گلهای رازک از رشد کلیه کپکهای مورد آزمون جلوگیری میکند. غلظت مهارکننده رشد برای کپکها ازmg/ml875/1 تا mg/ml3/3تغییر میکند. این عصاره بر روی مخمرSccharomycescervisiae در دامنه غلطت 0 تا mg/ml 15مؤثر نبود. از یافتههای این پژوهش نتیجهگیری میشود عصاره اتانولی گلهای رازک بر رشد کپکهای عامل فساد مواد غذایی و بویژه نان اثر قابل ملاحظهای دارد و به منظور استفاده از این عصاره به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در مواد غذایی انجام تحقیقات بیشتر ضروری است.
[1]. Broth Dillution Susceptibility Test
دریافت: 1394/1/16 | پذیرش: 1394/10/16 | انتشار: 1395/9/1