علیزاده بهبهانی بهروز، جوینده حسین، نمازی پگاه. ارزیابی ویژگیهای پروبیوتیکی، ضدباکتریایی و ایمنی سویهLacticaseibacillus rhamnosus JCM 1136. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (149) :223-240
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-73731-fa.html
1- 1. دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران. ، behrooz66behbahani@gmail.com
2- 2. استاد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.
3- 3. دانشجوی دکتری، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.
چکیده: (800 مشاهده)
پروبیوتیکها باکتریهای غیربیماریزا و مفیدی هستند که موجب بهبود سلامت دستگاه گوارش، ممانعت از ابتلا به انواع سرطان، تقویت سیستم ایمنی بدن و ... میشوند. هدف از پژوهش حاضر، مطالعه و بررسی پتانسیل پروبیوتیکی و فعالیت ضدمیکروبی سویه Lacticaseibacillus rhamnosus JCM 1136 بود. در این پژوهش، ویژگیهای پروبیوتیکی و ایمنی سویه شامل مقاومت به اسید در PHهای ۲، ۳ و ۴، مقاومت به صفرا (صفر، ۳/۰، ۵/۰ و ۷/۰ درصد غلظت نمک صفراوی)، هیدروفوبیستی، پتانسیل تولید آنزیم DNase و آمینهای بیوژنیک، میزان فعالیت همولیتیک، میزان فعالیت آنتیاکسیدانی، میزان جذب کلسترول، مقدار مقاومت به آنتیبیوتیکهای رایج بررسی شد. اثر ضدمیکروبی سویه علیه پاتوژنهای بیماریزا (Shigella dysenteriae، Salmonella typhimurium، Escherichia coli، Staphylococcus aureus، Listeria innocua و Bacillus cereus) بهروش انتشار در آگار بهکمک چاهک و دیسک ارزیابی گردید. نتایج نشان داد سویه L. rhamnosus JCM 1136 توانایی زندهمانی در PHهای مختلف را داشت. میزان رشد سویه با افزایش غلظت نمک صفراوی کاهش یافت. L. rhamnosus JCM 1136 نسبت به آنتیبیوتیک Ampicillin نیمهحساس و نسبت به سایر آنتیبیوتیکها حساس بود. هیدروفوبیستی، فعالیت آنتیاکسیدانی به روش های DPPH و ABTS و میزان جذب کلسترول سویه به ترتیب ۵۰/۰ ± ۵۰/۵۳ درصد، ۵۰/۰ ± ۲۳/۴۴، ۶۲/۰ ± ۵۰/۴۸ درصد و ۴۳/۰ ± ۵۵/۴۱ درصد بود. هیچگونه تولید آنزیم DNase، آمینهای بیوژنیک و فعالیت همولیتیک از سویه مشاهده نشد. L. rhamnosus JCM 1136 دارای اثر ضدمیکروبی بیشتری بر باکتریهای گرم مثبت بود. نتایج نشان داد که L. rhamnosus JCM 1136 دارای ویژگیهای پروبیوتیکی مطلوب میباشد و قابلیت کاربرد در تولید محصولات غذایی پروبیوتیکی را نیز دارد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی دریافت: 1402/11/16 | پذیرش: 1402/12/14 | انتشار: 1403/4/1