دوره 21، شماره 149 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 149 صفحات 240-223 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Alizadeh behbahani B, Jooyandeh H, Namazi P. Evaluation of probiotic, antibacterial and safety properties of Lacticaseibacillus rhamnosus JCM 1136. FSCT 2024; 21 (149) :223-240
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-73731-fa.html
علیزاده بهبهانی بهروز، جوینده حسین، نمازی پگاه. ارزیابی ویژگی‌های پروبیوتیکی، ضدباکتریایی و ایمنی سویهLacticaseibacillus rhamnosus JCM 1136. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (149) :223-240

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-73731-fa.html


1- 1. دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران. ، behrooz66behbahani@gmail.com
2- 2. استاد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.
3- 3. دانشجوی دکتری، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.
چکیده:   (303 مشاهده)
پروبیوتیک‌ها باکتری‌های غیربیماری‌زا و مفیدی هستند که موجب بهبود سلامت دستگاه گوارش، ممانعت از ابتلا به انواع سرطان، تقویت سیستم ایمنی بدن و ... می‌شوند. هدف از پژوهش حاضر، مطالعه و بررسی پتانسیل پروبیوتیکی و فعالیت ضدمیکروبی سویه Lacticaseibacillus rhamnosus JCM 1136  بود. در این پژوهش، ویژگی‌های پروبیوتیکی و ایمنی سویه شامل مقاومت به اسید در PHهای ۲، ۳ و ۴، مقاومت به صفرا (صفر، ۳/۰، ۵/۰ و ۷/۰ درصد غلظت نمک صفراوی)، هیدروفوبیستی، پتانسیل تولید آنزیم DNase و آمین‌های بیوژنیک، میزان فعالیت همولیتیک، میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی، میزان جذب کلسترول، مقدار مقاومت به آنتی‌بیوتیک‌های رایج بررسی شد. اثر ضدمیکروبی سویه علیه پاتوژن‌های بیماری‌زا (Shigella dysenteriae، Salmonella typhimurium، Escherichia coli، Staphylococcus  aureus، Listeria innocua  و Bacillus cereus) به‌روش انتشار در آگار به‌کمک چاهک و دیسک ارزیابی گردید. نتایج نشان داد سویه L. rhamnosus JCM 1136 توانایی زنده‌مانی در PHهای مختلف را داشت. میزان رشد سویه با افزایش غلظت نمک صفراوی کاهش یافت. L. rhamnosus JCM 1136 نسبت به آنتی‌بیوتیک‌ Ampicillin نیمه‌حساس و نسبت به سایر آنتی‌بیوتیک‌ها حساس بود. هیدروفوبیستی، فعالیت آنتی‌اکسیدانی به روش های DPPH و ABTS و میزان جذب کلسترول سویه به ترتیب ۵۰/۰ ± ۵۰/۵۳ درصد، ۵۰/۰ ± ۲۳/۴۴، ۶۲/۰ ± ۵۰/۴۸ درصد و ۴۳/۰ ± ۵۵/۴۱ درصد بود. هیچگونه تولید آنزیم DNase، آمین‌های بیوژنیک و فعالیت همولیتیک از سویه مشاهده نشد. L. rhamnosus JCM 1136 دارای اثر ضدمیکروبی بیشتری بر باکتری‌های گرم مثبت بود. نتایج نشان داد که L. rhamnosus JCM 1136 دارای ویژگی‌های پروبیوتیکی مطلوب می‌باشد و قابلیت کاربرد در تولید محصولات غذایی پروبیوتیکی را نیز دارد.
 
متن کامل [PDF 823 kb]   (148 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: میکروبیولوژی مواد غذایی
دریافت: 1402/11/16 | پذیرش: 1402/12/14 | انتشار: 1403/4/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.