Amiri H, Hemmati Hassan Gavyar P, Hassanzadeh S K. Chemical composition of essential oil and antioxidant activity of Iranian and Afghanestanian population of Ferula assa-foetida L. FSCT 2024; 21 (152) :51-63
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-72641-fa.html
امیری حمزه، همتی حسن گاویار پروانه، حسن زاده سید کاظم. شناسایی ترکیبات شیمیایی تشکیل دهنده اسانس و بررسی اثرات آنتیاکسیدانی آنغوزه ایرانی و افغانستانی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (152) :51-63
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-72641-fa.html
1- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران ، amiri_h_lu@yahoo.com
2- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
چکیده: (740 مشاهده)
در این مطالعه ترکیبات تشکیل دهنده اسانس، اثرات آنتی اکسیدانی و میزان فنل و فلاونوئید آنغوزه در دو جمعیت ایرانی و افغانستانی مورد بررسی قرار گرفته است. شناسایی ترکیب های تشکیل دهنده اسانس توسط دستگاه GC-MS صورت گرفت. بررسی اثرات آنتی اکسیدانی با استفاده از روشهای 2و2 دی فنیل 1-پیکریل هیدرازیل و بتاکاروتن - لینولئیک اسید انجام شد. محتوای ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی نیز به ترتیب با استفاده از استانداردهای گالیک اسید و کوئرستین اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که پروپنیل سک بوتیل دیسولفید (72%/42)، استون دی متیل مرکاپتول(84%/14) و گاما ادیسمول (8.60%) فراوان ترین ترکیبات موجود در اسانس آنغوزه ایرانی است، پروپنیل سک بوتیل دی سولفید (61%/39)، استون و دی متیل مرکاپتول (25%/18)، و 8 اتیل پنتادی دکان (97%/17) فراوان ترین ترکیبات تشکیل دهنده اسانس آنغوزه افغانستانی بودند. میزان فعالیت آنتی اکسیدانی انغوزه ایرانی در روش DPPH قدرت بیشتری را نشان داد در حالی که در روش بتاکاروتن- لینولئیک اسید میزان فعالیت آنتیاکسیدانی نمونه افغانستانی بیشتر بود. محتوای ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی در جمعیت افغانستانی بیشتر از جمعیت ایرانی بود. در مجموع نتایج نشان داد که دو جمعیت مورد بررسی در این پژوهش از نظر نوع و درصد ترکیبات تشکیل دهنده اسانس، قدرت آنتی اکسیدانی و محتوای فنل و فلاونوئید دارای تفاوت هایی با هم هستند. این تفاوتها احتمالاً ناشی از تفاوت در عوامل اکولوژیکی مانند زیستگاه های محل رویش این جمعیت ها و تاثیر این عوامل برفاکتورهای مطالعه شده است.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اسانس ها و عصاره ها دریافت: 1402/9/6 | پذیرش: 1403/2/8 | انتشار: 1403/7/1