1- گروه علوم و صنایع غذایی، مرکز تحقیقات لیزر و بیوفوتونیک در فناوریهای زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان)، اصفهان، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، مرکز تحقیقات لیزر و بیوفوتونیک در فناوریهای زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان)، اصفهان، ایران ، mgolifood@yahoo.com
چکیده: (766 مشاهده)
امروزه مواد غذایی علاوه بر اینکه به عنوان یک منبع تغذیهای بهحساب میآیند، همچنین به علت داشتن مواد زیستفعال طبیعی به عنوان مواد سلامتی بخش برای مصرفکنندگان نقش دارند. ترکیبات فنولیک که در پوست میوه انار به فراوانی دیده میشوند از جمله ترکیبات زیستفعال میباشند که میتوان بوسیلهی نانو حاملها برای غنی سازی مواد غذایی به آنها افزود. هدف از این مطالعه درون پوشانی ترکیبات فنولیک موجود در پنج رقم پوست انار واریتههای ایرانی با روش نانونیوزوم و بررسی خصوصیات شیمیایی عصاره پوست انار از جمله فعالیت آنتیاکسیدانی، راندمان استخراج عصاره و خاصیت فنولی توسط منحنی استاندارد اسید گالیک طبق روش فولین-سیو کالتیو و همچنین بررسی خصوصیات ریز پوششهای حاصل با استفاده از تجزیهوتحلیل اندازه ذرات، پتانسیل زتا و مقایسه آنها برای دست یافتن به بیشترین کارایی در بین پنج رقم انار میباشد. نتایج مطالعه نشان داد که پوست انارهای جمعآوری شده تفاوتهای معنیداری (در سطح احتمال یک درصد 05/0p<) از نظر خصوصیات فیزیکوشیمیایی دارند. بررسی نتایج حاصله از خصوصیات فیزیکوشیمیایی عصاره پوست انار، حاکی از آن بود که انار پوست سفید رقم گرچشهوار بالاترین میزان ترکیبات فنولیک (72/6±00/78 میلیگرم معادل اسید گالیک در 100 گرم) و همچنین بیشترین خاصیت آنتی اکسیدانی 42% را دارد. با توجه به نتایج بدستآمده از این پژوهش میتوان گفت که کپسولهای حاوی عصاره پوست انار رقم پوست سفید گرچ شهوار بهترین کارایی کپسولهکردن (71%) را دارد، که استفاده از نانو حاملهای حاوی این رقم انار در مواد غذایی میتواند تأثیر قابل ملاحظهای در حفظ و پایداری ترکیبات حساس به تغییرات محیطی داشته باشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
ترکیبات زیست فعال دریافت: 1402/2/12 | پذیرش: 1402/6/28 | انتشار: 1403/7/1