دوره 21، شماره 153 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 153 صفحات 115-103 | برگشت به فهرست نسخه ها

Borjizadeh Z, Goli M. Investigating the Functional properties of encapsulated phenolic compounds of Iranian pomegranate peel. FSCT 2024; 21 (153) :103-115
برجی زاده زهرا، Goli محمد. بررسی خواص فراسودمندی ترکیبات فنولی کپسوله شده پوست انار ایرانی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (153) :103-115

1- گروه علوم و صنایع غذایی، مرکز تحقیقات لیزر و بیوفوتونیک در فناوریهای زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان)، اصفهان، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، مرکز تحقیقات لیزر و بیوفوتونیک در فناوریهای زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان)، اصفهان، ایران ، mgolifood@yahoo.com
امروزه مواد ­غذایی علاوه بر اینکه به عنوان یک منبع تغذیه­ای به­حساب می­آیند، همچنین به علت داشتن مواد زیست­فعال طبیعی به عنوان مواد سلامتی بخش برای مصرف­کنندگان نقش دارند. ترکیبات فنولیک که در پوست میوه انار به فراوانی دیده می­شوند از جمله ترکیبات زیست­­فعال می­باشند که می­توان بوسیله­ی نانو حامل­ها برای غنی سازی مواد­ غذایی به آنها­ افزود. هدف از این مطالعه درون ­­­­­­پوشانی ترکیبات فنولیک موجود در پنج رقم پوست انار واریته­های ایرانی با روش نانونیوزوم و بررسی خصوصیات شیمیایی عصاره پوست انار از جمله فعالیت آنتی­اکسیدانی، راندمان استخراج عصاره و خاصیت فنولی توسط منحنی استاندارد اسید گالیک طبق روش فولین-سیو کالتیو و همچنین بررسی خصوصیات ریز پوشش­های حاصل با استفاده از تجزیه­وتحلیل اندازه ذرات، پتانسیل زتا و مقایسه آنها برای دست یافتن به بیشترین کارایی در بین پنج رقم انار می­باشد. نتایج مطالعه نشان ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­داد که پوست انارهای جمع­آوری شده تفاوت­های معنی­­­­­­­­­­­­­­­­داری (در سطح احتمال یک درصد 05/0p<) از نظر خصوصیات فیزیکوشیمیایی دارند. بررسی­ نتایج حاصله از خصوصیات فیزیکو­­شیمیایی عصاره پوست انار، حاکی از آن بود که انار پوست سفید رقم گرچ­شهوار بالاترین میزان ترکیبات فنولیک (72/6±00/78 میلی­گرم معادل اسید گالیک در 100 گرم) و همچنین بیشترین خاصیت آنتی اکسیدانی 42% را دارد. با توجه به نتایج بدست­آمده از این پژوهش می­توان گفت که کپسول­های حاوی عصاره پوست انار رقم پوست سفید گرچ ­شهوار بهترین کارایی کپسوله­کردن (71%) را دارد، که استفاده از نانو حامل­های حاوی این رقم انار در مواد غذایی می­تواند تأثیر قابل ملاحظه­ای در حفظ و پایداری ترکیبات حساس به تغییرات محیطی داشته باشد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ترکیبات زیست فعال
دریافت: 1402/2/12 | پذیرش: 1402/6/28 | انتشار: 1403/7/1