Zare Baghi Abad V, Tabataba i Yazdi F, Mortazavi S A, Varidi M. Isolation and identification of lipolytic yeasts from sesame meal of Yazd province and determination the potential of lipase production by them. FSCT 2016; 13 (51) :125-136
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-6810-fa.html
زارع باقی آباد وجیهه، طباطبایی یزدی فریده، مرتضوی سید علی، وریدی مهدی. جداسازی و شناسایی مخمرهای لیپولیتیک از کنجاله کنجد استان یزد و بررسی پتانسیل تولید لیپاز در آنها. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (51) :125-136
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-6810-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
3- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
4- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده: (5395 مشاهده)
چکیده امروزه مطالعات زیادی برای شناسایی میکروارگانیسمهای لیپولیتیک بهعلت نقش مهم آنها در تولید لیپازهای میکروبی، در حال انجام است. کنجالههای روغنی یکی از محلهای مناسب برای دستیابی به این نوع میکروارگانیسمها میباشد. مخمرها در مقایسه با سایر میکروارگانیسمها در این زمینه از اهمیت بیشتری برخوردارند. ما در این پژوهش27 نوع قارچ از کنجاله کنجد استان یزد جدا نمودیم. پس از بررسی مشخصات ماکرو و میکرومرفولوژیکی آنها معلوم شد، 16 نوع از آنها از گروه مخمرها بودند. مخمرهای لیپولیتیک با استفاده از محیطکشت توئین80 آگار غربالگری شده و پس از مشاهدات مرفولوژی کلنی و سلولی و همچنین بررسی واکنش تخمیر و استفاده از منابع کربن و نیتروژن تا حد جنس و گونه شناسایی شدند که شامل این 4 مخمر Sporidiobolus pararoseus، Sporobolomyces salmonicolor، Cryptococcus albidus و Yarrowia lipolyticaبودند. نسبت قطر هاله به قطر چاهک ایجاد شده را اندازهگیری شد، که دامنهای بین 714/2 - 314/2 داشت. مخمر S. pararoseus بیشترین نسبت قطر هاله به قطر چاهک (714/2) را نشان داد. فعالیت لیپاز این 4 نوع مخمر در شرایط کشتغوطهوری با محیطکشت Cezepek Dox Broth در دمای °C30 به مدت7 روز و دورrpm200 به روش فتومتری با استفاده از سوبسترای پارانیتروفنیل پالمیتات اندازهگیری شد. دامنه فعالیت لیپاز بین 333/4-866/0 واحد آنزیمی در میلیلیتر بود، که مخمر Cryptococcus albidusبیشترین فعالیت لیپازی را با U/ml 333/4 داشت، درحالیکه کمترین رشد بیومس را در مقایسه با سایر مخمرها از خود نشان داد(577/0OD=). مخمر Yarrowia lipolytica نیز در مرتبه دوم با فعالیت لیپازی U/ml466/3 بود، که بیشترین رشد بیومس نیز با806/0OD= داشت.
دریافت: 1393/2/23 | پذیرش: 1393/12/23 | انتشار: 1394/12/1