Kadkhodaei A, Goli M, Ramezani M. Prolonging the Shelf-life of Probiotic Wheat Germ Containing Bacillus badius with Xanthan Gum by Freeze-Dried Encapsulation Method. FSCT 2023; 20 (134) :119-133
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-64239-fa.html
کدخدایی عسل، گلی محمد، رمضانی محدثه. افزایش عمر نگهداری جوانه گندم پروبیوتیک حاوی باسیلوس بادیوس به کمک صمغ زانتان به روش انکپسولاسیون از نوع خشک کن انجمادی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (134) :119-133
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-64239-fa.html
1- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد اصفهان (خوراسگان،) دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد اصفهان (خوراسگان،) دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران ، mgolifood@yahoo.com
3- بانک میکروارگانیسم ها، مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران، جهاد دانشگاهی، تهران، ایران
چکیده: (1088 مشاهده)
جوانه گندم محصول جانبی آسیاب گندم با مواد مغذی بالا است، اما به دلیل فعالیت شدید لیپاز و لیپوکسیژناز، ماندگاری کوتاهی داشته و مصرف بهینه بسیار محدودی دارد. از اینرو، در پژوهش حاضر، جهت افزایش عمر نگهداری جوانه گندم پروبیوتیک حاوی باسیلوس بادیوس از روش انکپسولاسیون از نوع خشک کن انجمادی استفاده شد و تاثیر استفاده از صمغ زانتان : مالتوکسترین در نسبتهای مختلف 3/0 : 1 ، 1/0 : 1 و 03/0 : 1 به عنوان دیواره کپسولها بر خواص آنتیاکسیدانی و ویژگیهای فیزیکوشیمیایی جوانه گندم پروبیوتیک طی 360 روز نگهداری، بررسی شد. سه تیمار شاهد، حاوی همان نسبتهای صمغهای استفاده شده برای تیمارها، بدون باکتری پروبیوتیک نیز تهیه گردید. جهت مقایسات بهتر و اثر تیمارهای اعمال شده، یک نمونه جوانه گندم خالص نیز در روز اول، صدو هشتاد و سیصدو شصتم همراه با نمونههای کپسوله شده مورد بررسی و آزمون قرار گرفت. آزمونها در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد و تیمارها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس و مقایسه میانگینها با آزمون چند دامنهای دانکن در سطح اطمینان 99 درصد ارزیابی شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که کاربرد صمغ زانتان و مالتودکسترین بعنوان مواد دیواره، سبب بهبود ویژگیهای آنتی اکسیدانی در جوانه گندم کپسوله شده گردید. استفاده از باکتری باسیلوس بادیوس به عنوان پروبیوتیک، باعث کاهش معنیدار شاخصهای اکسایشی در جوانه گندم شد (01/0>P). باکتری باسیلوس بادیوس بعنوان پروبیوتیکی قوی میتواند بر افزایش زمان نگهداری جوانه گندم کپسول شده تاثیرگذار باشد. همچنین صمغ زانتان به عنوان مادهای مناسب جهت انکپسولاسیون جوانه گندم جهت افزایش ماندگاری پیشنهاد میشود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
تکنولوژی غلات و فرآورده ها دریافت: 1401/6/26 | پذیرش: 1401/9/16 | انتشار: 1402/1/18