Khademi O, Vazifeshenas M R, erfani moghadam J. Investigation of quantitative and qualitative characteristics of some commercial pomegranate cultivars in Yazd climatic conditions. FSCT 2022; 19 (127) :395-407
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-61190-fa.html
1- گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران ، o.khademi@shahed.ac.ir
2- بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران
3- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
چکیده: (1298 مشاهده)
بهمنظور ارزیابی کیفیت و کمیت ارقام مهم تجاری انار ایران در شرایط اقلیمی یزد، میوههای 12 رقم شامل: ارقام اردستانی مهولات، بجستانی، شیشهکپ فردوس، نادری بادرود، قجاق قم، گل تفتی، شیرین شهوار، رباب نیریز، ملس یزدی، ملس ساوه، ملس یوسفخانی و خزر بردسکن در مرحله بلوغ تجاری برداشت و از نظر صفات مهم کمی و کیفی بررسی شدند. نتایج نشان داد بین ارقام از نظر وزن میوه، خصوصیات رنگ پوست و آریل (CIE L*, a*, b* و زاویه هیو)، مقدار مواد جامد محلول، درصد اسید قابل تیتر، فعالیت آنتیاکسیدانی و مقدار آنتوسیانین عصاره تفاوتهای مشخصی وجود داشت. در این بین بیشترین وزن میوه در رقم شیرین شهوار اندازهگیری شد، این رقم همچنین دارای کمترین درصد اسید قابل تیتر و بیشترین شاخص طعم در بین ارقام بوده و رنگ روشنی نیز نشان داد، هرچند روشنترین رنگ در بین ارقام در رقم نادری بادرود ارزیابی شد. در همین حال رقم ملس یزدی بر اساس خصوصیات رنگی پوست و آریل، مقدار آنتوسیانین عصاره و خصوصیات طعم بهترین رقم در بین ارقام بود. هرچند ارقامی همانند شیشهکپ فردوس نیز خصوصیات کیفی مناسبی نشان دادند. همچنین همبستگی بین صفات بررسی و روابط معنیداری بین خصوصیات رنگ و مقدار آنتوسیانین و یا بین ظرفیت آنتیاکسیدانی و مقدار فنل و یا مقدار آنتوسیانین مشاهده شد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی پس از برداشت میوه و سبزیجات دریافت: 1401/2/9 | پذیرش: 1401/4/26 | انتشار: 1401/6/24