چکیده: (5496 مشاهده)
چکیده
افلاتوکسین ها متابولیت ثانویه کپک ها هستند که بوسیله گونه های کپک آسپرژیلوس تولید می گردند. افلاتوکسین ها منجر به مسمومیت حاد و/ یا مزمن شده و دارای اثرات کارسینوژنیک ، موتاژنیک و تراتوژنیک هستند. افلاتوکسین M1 متابولیت افلاتوکسین B1 است و همراه با شیر حیوانات شیرده که با علوفه آلوده به افلاتوکسین B1 تغذیه شده اند دفع می گردد. وجود افلاتوکسین M1 در پنیر ناشی از تولید این فرآورده لبنی از شیرهای آلوده به افلاتوکسین M1 می باشد. در این مطالعه مقطعی 188 نمونه پنیر سفید ایرانی در فصول زمستان و تابستان از سطح عرضه نمونه برداری شد و مقدار افلاتوکسین آنها با روش الیزا تعیین شد.133 نمونه(7/70%) آلوده بودند . میانگین غلظت افلاتوکسین M1 در نمونه ها ng/kg 343 بود و در 68 نمونه ( 2/36%) آلودگی بیشتر از حداکثرحد تحمل (ng/kg 250) پذیرفته شده بوسیله بعضی از کشورهای اروپایی بود. میانگین غلظت افلاتوکسین در فصل زمستان (ng/kg 495) بطور معنی داری (05/0 p <) از فصل تابستان (ng/kg 191) بیشتر بود . نتیجه گرفته شد که میزان شیوع آلودگی پنیر با افلاتوکسین M1 زیاد بوده که از نقطه نظر سلامتی قابل توجه می باشد.
دریافت: 1387/2/10 | پذیرش: 1387/11/10 | انتشار: 1389/6/10