zaman M, davati N, Karami M. Evaluation of textural and organoleptic properties of yogurts produced using lactic acid bacteria isolated from ewe’s yogurts from Mashhad, Hamedan and Dezful. FSCT 2022; 19 (122) :171-182
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-56151-fa.html
زمان مبین، دعوتی نفیسه، کرمی مصطفی. بررسی خواص بافتی و حسی ماستهای تولیدی توسط باکتریهای اسید لاکتیک جدا شده از ماستهای گوسفندی مناطق مشهد، همدان و دزفول. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (122) :171-182
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-56151-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
2- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، n_davati58@yahoo.com
3- دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
چکیده: (1737 مشاهده)
ماست گوسفندی یکی از محصولات لبنی مغذی در ایران است. هدف این مطالعه، شناسایی مولکولی باکتریهای اسید لاکتیک جدا شده از ماستهای گوسفندی مشهد، دزفول و همدان و بررسی خواص تکنولوژیکی آنها بود. 47 جدایه باکتری توسط تکثیر ژن 16S rDNA با PCR و سپس توالییابی از نظر مولکولی شناسایی شدند. خواص تکنولوژیکی جدایهها شامل تولید اسید لاکتیک، دیاستیل، فعالیتهای لیپولیتیکی، اورهآزی و پروتئولیتیکی بررسی شدند. آنالیز آماری دادهها توسط SPSS نشان داد که تولید دیاستیل و تغییرات pH درطی 24 ساعت توسط جدایهها بین ماستهای دزفول، همدان و مشهد به طور معنیداری (0.05>P) متفاوت است. خواص تکنولوژیکی جدایهها ثابت کرد که استرپتوکوکوس سالواریوس زیرگونه ترموفیلوس(H1, H2) و لاکتوباسیلوس دلبروکی زیرگونه بولگاریکوس(H1, H2, H3, H7, H9, H10) از ماست گوسفندی همدان پتانسیل تکنولوژیکی بالایی دارند. همچنین براساس نتایج آنالیز خواص حسی و سفتی بافت ماستهای تولید شده توسط جدایههای منتخب، استرپتوکوکوس سالواریوس(H2) و لاکتوباسیلوس دلبروکی (H3) به عنوان کشت آغازگر مناسب پیشنهاد شدند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی دریافت: 1400/7/15 | پذیرش: 1400/11/16 | انتشار: 1401/1/16