1- دانش آموخته ، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
2- دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران ، n.asefi@iaut.ac.ir
3- دانشجو دکتری علوم و صنایع غذایی، مسئول تحقیقات و توسعه شرکت آذر نان نظری، تبریز، ایران
چکیده: (1983 مشاهده)
سیر یکی از محصولات مهم کشاورزی در ایران و یکی از منابع عمده تحصیل ارز برای کشور میباشد. با توجه به ضایعات بالا در این محصول جهت نگهداری، افزایش زمان ماندگاری و حفظ کیفیت آن لازم است از روشهای مناسب نگهداری مانند خشککردن استفاده شود. در این تحقیق، ورقههای سیر بصورت لایه نازک در دماهای50،60،70 درجه سلسیوس و در دو نوع خشککن تحت خلاء و هوای داغ خشک شدند. سپس مناسبترین مدل برای توصیف سینتیک خشککردن ورقههای سیر بصورت لایه نازک در محدوده دما و نوع خشککن به کاررفته، توسعه دادهشد. ضریب نفوذ موثر رطوبت، مقدار انرژی فعالسازی، چروکیدگی، قابلیت جذب مجدد آب نمونههای سیر طی فرایند خشککردن مورد اندازهگیری قرارگرفت. در تحقیق حاضر با بررسی9 مدل تجربی مختلف و با محاسبه معیارهای آماری R2,RMSE,x2 بین دادههای تجربی و نتایج پیش بینی شده توسط هر مدل، ، مناسبترین مدل توصیف کننده سینتیک خشککردن ورقههای نازک سیر مدل پبج انتخاب شد. نتایج نشان داد که مقادیر ضریب نفوذ موثر رطوبت ورقههای سیر برای دماهای مختلف و در دو نوع خشککن در محدوده 9-10 × 5/1 تا 9-10 × 6/6 مترمربع بر ثانیه متغیر است. تغییرات ضریب نفوذ رطوبت به عنوان تابعی از دمای هوای خشککردن با رابطه آرنیوس توصیف گردید و مقدار انرژی فعالسازی بین673/14 و 175/53 کیلوژول بر مول محاسبه شد. همچنین نتایج بیانگر آن بود که چروکیدگی محصول به دمای هوا و نوع خشککن وابسته نمیباشد و قابلیت جذب مجدد آب نمونههای سیر با کاهش محتوی رطوبت آنها بطور جزئی افزایش پیدا کرد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
مهندسی صنایع غذایی دریافت: 1399/10/15 | پذیرش: 1399/12/11 | انتشار: 1400/4/10