1- گروه کشاورزی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران
2- گروه کشاورزی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه ایران ، dkhademi@gmail.com
چکیده: (2022 مشاهده)
بهمنظور بررسی تأثیر پرتودهی با دز متوسط اشعه گاما (دز 10 کیلوگری) بر خصوصیات ضداکسیدانی و ضدباکتریایی آویشن شیرازی، پوشش خوراکی فعال حاوی عصاره آویشن شیرازی (5/1 %) معمولی و پرتودیده بر پایه کازئینات سدیم (8 %) تهیه و ماندگاری فیله ماهی قزلآلای رنگین کمان پوشش داده شده در آزمایشی با 4 تیمار فیلههای فاقد پوشش (شاهد:C )، فیلههای حاوی پوشش کازئینات سدیم (تیمار1: T1) و فیلههای دارای پوشش حاوی عصاره آویشن شیرازی معمولی (تیمار2: T2) و پرتودیده (تیمار3: T3) بر پایه کازئینات سدیم و 4 تکرار، طی دوره نگهداری 10 روزه در دمای 4 درجه سانتیگراد بررسی شد. آزمایشات شیمیایی (TVN, TBA, PV) و میکروبی (هوازی مزوفیل و سرماگرا) در روزهای صفر، 3، 6 و 10 اندازهگیری شد. نتایج نشان داد؛ پرتودهی آویشن شیرازی با دز متوسط اشعه گاما، با وجود اثرات مثبت، موجب تغییرات معنیدار بر خواص ضداکسیدانی و ضدباکتریایی آن نشد. اما در انتهای دوره نگهداری، کمترین مقادیر TBA (mg MDA/Kg 23/0±23/3)، TVN (mg/100g 12/1±23/25) و باکتریهای سرماگرا (log cfu/g 13/0±00/5) در فیلههای حاوی پوشش فعال کازئینات سدیم و عصاره پرتودیده آویشن شیرازی دیده شد (p<0.05). بنابراین میتوان از عصاره آویشن شیرازی به صورت معمولی یا پرتودیده در پوشش فعال کازئینات سدیم، جهت افزایش ماندگاری و کیفیت فیله ماهی قزلآلای رنگین کمان در دمای یخچال حداقل به مدت 10 روز استفاده کرد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
تکنولوژی گوشت و فرآورده ها دریافت: 1399/9/20 | پذیرش: 1400/2/4 | انتشار: 1400/7/10