Afkhami Sarai E, Azadmard-Damirchi S, gharekhani M. Oil extraction from black cumin seeds incorporated with rosemary leaf by cold screw press and evaluation of some of its qualitative properties. FSCT 2021; 18 (113) :225-232
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-45483-fa.html
افخمی سرای ابراهیم، آزادمرد دمیرچی صدیف، قره خانی مهدی. استخراج روغن از سیاه دانه همراه با گیاه رزماری با روش پرس سرد و بررسی برخی از ویژگی های کیفی آن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (113) :225-232
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-45483-fa.html
1- دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز
2- عضو هیئت علمی دانشگاه تبریز ، sodeifazadmard@yahoo.com
3- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
چکیده: (4712 مشاهده)
استفاده از عصارهها و اسانسهای گیاهان دارای ویژگیهای آنتیاکسیدانی برای پایدارسازی روغنها روشی مرسوم است. اما اینکار مستلزم مرحله استخراج عصاره و اسانس است که وقتگیر و هزینه بر است. روشی جدید استفاده از گیاه همراه با دانه روغنی در حین استخراج روغن با پرس است. در این مطالعه، برگ رزماری در درصدهای صفر (نمونه کنترل)، 5/2، 5، 5/7 و 10 درصد (وزنی/وزنی) به سیاهدانه اضافه شد سپس روغن آن از طریق پرس استخراج شد. ویژگیهای کیفی روغنهای استخراجی در روز تولید و هر 30 روز در طی نگهداری به مدت 90 روز بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش برگ رزماری در ترکیب، مقدار اسانس موجود در روغن (از 1/0 تا 77/0 درصد) نیز افزایش مییابد. عدد پراکسید روغنهای استخراجی نیز با افزایش برگ رزماری در ترکیب از 20 به(meqO2/kg oil) 8/8 کاهش یافت و در طی نگهداری نیز پایداری اکسیداسیونی بیشتری داشتند. اسیدیته روغن استخراجی در درصدهای بالاتر برگ رزماری (بیشتر از 5 درصد) افزایش یافت. مقدار کلروفیل (از 52 تا mg/kg oil 204) و مقدار کاروتنوئید ( از 2/5 تا mg/kg oil 7/13) روغن با افزایش برگ رزماری در ترکیب افزایش یافتند، اما مقادیر آنها تا حدود 50 درصد در طی نگهداری بخاطر تجزیه کاهش یافتند. در کل نتایج نشان داد که روش جدید پرس همزمان برگ رزماری گیاهی حاوی ترکیبات آنتیاکسیدان با دانه روغنی امکانپذیر است و میتواند در پایداری روغن و تولید محصولی جدید کمک کند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
غنی سازی مواد غذایی دریافت: 1399/6/4 | پذیرش: 1399/7/20 | انتشار: 1400/4/10