دوره 18، شماره 113 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 113 صفحات 232-225 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Afkhami Sarai E, Azadmard-Damirchi S, gharekhani M. Oil extraction from black cumin seeds incorporated with rosemary leaf by cold screw press and evaluation of some of its qualitative properties. FSCT 2021; 18 (113) :225-232
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-45483-fa.html
افخمی سرای ابراهیم، آزادمرد دمیرچی صدیف، قره خانی مهدی. استخراج روغن از سیاه دانه همراه با گیاه رزماری با روش پرس سرد و بررسی برخی از ویژگی های کیفی آن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (113) :225-232

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-45483-fa.html


1- دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز
2- عضو هیئت علمی دانشگاه تبریز ، sodeifazadmard@yahoo.com
3- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
چکیده:   (4121 مشاهده)
استفاده از عصاره­ها و اسانس­های گیاهان دارای ویژگی­های آنتی­اکسیدانی برای پایدارسازی روغن­ها روشی مرسوم است. اما اینکار مستلزم مرحله استخراج عصاره و اسانس است که وقت­گیر و هزینه بر است. روشی جدید استفاده از گیاه همراه با دانه روغنی در حین استخراج روغن با پرس است. در این مطالعه، برگ رزماری در درصدهای صفر (نمونه کنترل)، 5/2، 5، 5/7 و 10 درصد (وزنی/وزنی) به سیاه­دانه اضافه شد سپس روغن آن از طریق پرس استخراج شد. ویژگی­های کیفی روغن­های استخراجی در روز تولید و هر 30 روز در طی نگهداری به مدت 90 روز بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش برگ رزماری در ترکیب، مقدار اسانس موجود در روغن (از  1/0 تا 77/0 درصد) نیز افزایش می­یابد. عدد پراکسید روغن­های استخراجی نیز با افزایش برگ رزماری در ترکیب از 20 به(meqO2/kg oil) 8/8 کاهش یافت و در طی نگهداری نیز پایداری اکسیداسیونی بیشتری داشتند. اسیدیته روغن استخراجی در درصدهای بالاتر برگ رزماری (بیشتر از 5 درصد) افزایش یافت. مقدار کلروفیل  (از 52 تا mg/kg oil 204)   و مقدار کاروتنوئید ( از 2/5 تا mg/kg oil 7/13) روغن با افزایش برگ رزماری در ترکیب افزایش یافتند، اما مقادیر آنها تا حدود 50 درصد در طی نگهداری بخاطر تجزیه کاهش یافتند. در کل نتایج نشان داد که روش جدید پرس همزمان برگ رزماری گیاهی حاوی ترکیبات آنتی­اکسیدان با دانه روغنی امکانپذیر است و می­تواند در پایداری روغن و تولید محصولی جدید کمک کند.
متن کامل [PDF 441 kb]   (1918 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: غنی سازی مواد غذایی
دریافت: 1399/6/4 | پذیرش: 1399/7/20 | انتشار: 1400/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.