دوره 18، شماره 117 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 117 صفحات 305-289 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانشجوی کارشناسی‌ارشد گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی
2- دانشیار گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز دانشکده کشاورزی دانشگاه ملایر، ملایر، ایران. ، mousarasouli@gmail.com
3- استادیار گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی.
چکیده:   (2099 مشاهده)
با توجه به اهمیت اسیدهای چرب موجود در مغز بادام میزان اسیدهای چرب والدین پدری و نتاج حاصل از تلاقی والد مادری شاهرود 12 با والدین گرده‏دهنده انتخابی با استفاده از گاز کرماتوگرافی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین  استخراج روغن به وسیله دستگاه سوکسله و  اندازه گیری عناصر به روش جذب اتمی در والدین و نتاج حاصل از تلاقی­ها اندازه‏گیری شد. برخی صفات کمی و کیفی مربوط به خشک میوه و مغز بادام نیز  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که بالاترین میزان وزن مغز در نتاج حاصل از تلاقی های انجام شده، مربوط به گرده­افشانی آزاد بود، بیشترین مقدار اسیداولئیک (18:1) و اسیدلینولئیک (18:2) به‏ترتیب در والدین پدری MSK84 به‏میزان 51/75 % و شاهرود 14 به‏میزان 20/19 % مشاهده گردید. همچنین بیشترین میزان اسیداولئیک در نتاج حاصل از تلاقی والد مادری شاهرود 12 با والد پدری شاهرود 14 به‏میزان 72% به‏دست آمد. بالاترین میزان اسیدلینولئیک با40/18 % در نتاج حاصل از تلاقی والد مادری شاهرود 12 با والد پدری MSK84 حاصل شد. از طرفی بیشترین میزان اسیدپالمیتیک نیز در نتاج حاصل از گرده‏افشانی آزاد والد مادری شاهرود 12 به‏میزان 50/9 % مشاهده شد. این سه نوع اسید چرب بیشترین درصد را در بین هفت اسید چرب اندازه‏گیری شده در مغز بادام به خود اختصاص دادند. بیشترین مقدار روغن در نتاج حاصل از تلاقی والد مادری شاهرود 12 با والد پدری MSK82 به ‏میزان 42/54 و کمترین مقدار در والد پدری MSK83 به‏میزان 32/38 درصد مشاهده شد همچنین  نتایج به‏دست آمده نشان داد که در بین  والدین و نتاج حاصل از تلاقی ها میزان عناصر آهن (53/138-48/85 میلی گرم در 1000 گرم)، مس (48/47-32/20 میلی گرم در 1000 گرم) و منگنز (67/44-04/18 میلی گرم در 1000 گرم) بودند.
متن کامل [PDF 516 kb]   (971 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: خشکبار،آجیل و مغز ها،میوه های خشک
دریافت: 1399/2/27 | پذیرش: 1400/3/29 | انتشار: 1400/8/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.