1- دانشجوی سابق کارشناسی ارشد،گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان
2- دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان ، rabiei@znu.ac.ir
3- استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
4- عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان
5- استادیارگروه خاکشناسی،دانشکده کشاورزی،دانشگاه زنجان
چکیده: (3112 مشاهده)
فندق به عنوان یکی از مهمترین میوههای خشکباری حاوی مجموعه با ارزشی از آنتی اکسیدانها و مواد مغذی است. کیفیت مغز فندق به شدت تحت تأثیر ترکیبات آن قرار دارد. ظرفیت آنتیاکسیدانی و ترکیبات بیوشیمیایی مغز فندق بیشتر به رقم، شرایط اقلیمی و اثر متقابل شرایط آب و هوایی و ژنوتیپ بستگی دارد. مطالعه حاضر، به منظور بررسی خصوصیات کیفی از جمله میزان ویتامین ث، فعالیت آنتی اکسیدانی، فنل کل، فلاونوئید کل و عناصر معدنی در 11 رقم و ژنوتیپ شامل هفت رقم وارداتی به نامهای روند دوپیمونت، نگرت، سگورب، سیوری، مورفینسکی، فرتیل دکوتارد، سوچی، و چهار ژنوتیپ بومی به نامهای اشکور1، اشکور2، اشکور3 و اشکور4 در منطقه اشکورات رودسر در سال 1396 انجام شد. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد در کلیه صفات مورد مطالعه در بین ارقام و ژنوتیپهای فندق اختلاف معنیداری (P≤0. 01) وجود دارد که این امر نشان دهنده تنوع ژنتیکی بالا در بین ارقام و ژنوتیپهای مورد مطالعه است. تجزیه همبستگی صفات نشان دهنده وجود ارتباط مثبت و منفی معنیداری در برخی از صفات مهم بود. با توجه به دندروگرام حاصل از تجزیه خوشهای به روش "وارد"، در فاصله اقلیدسی 27، ارقام و ژنوتیپهای فندق در چهار خوشه اصلی دسته بندی شدند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
خشکبار،آجیل و مغز ها،میوه های خشک دریافت: 1398/11/19 | پذیرش: 1399/3/17 | انتشار: 1399/6/10