Adibpour N, Hosseininezhad M, Pahlevanlo A. Optimization of probiotic edible coating formulation and evaluation of physical and textural properties for rock candy coating. FSCT 2020; 17 (100) :103-115
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-36140-fa.html
ادیب پور نسیم، حسینی نژاد مرضیه، پهلوانلو ابوالفضل. بهینهسازی فرمولاسیون پوشش خوراکی پروبیوتیک و بررسی خواص فیزیکی و بافتی آن جهت پوششدهی نبات فراسودمند. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (100) :103-115
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-36140-fa.html
1- دانشجوی دکتری تخصصی علوم و صنایع غذایی، گروه زیست فناوری، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران
2- دکتری تخصصی بیوتکنولوژی مواد غذایی، دانشیار، گروه زیستفناوری مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی. مشهد، ایزان. ، m.hosseininezhad@rifst.ac.ir
3- دکتری تخصصی بیوتکنولوژی میکروبی، استادیار، گروه زیستفناوری مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی. مشهد، ایران.
چکیده: (3218 مشاهده)
در سالهای اخیر، کاربرد پوششهای خوراکی به عنوان حامل انتقال ترکیبات فعال زیستی از جمله میکروارگانیسمهای پروبیوتیک مورد توجه روزافزون قرار گرفته است. در این پژوهش، بهینه سازی فرمولاسیون یک نوع پوشش خوراکی بر پایه کربوکسیمتیل سلولز و ساکارز به عنوان حامل پروبیوتیک جهت پوششدهی نبات مورد بررسی قرار گرفت. میزان حرکت پوشش روی نبات، مقدار پوشش باقیمانده روی محصول پس از غوطه وری و خصوصیات بافتی، چسبندگی و گرانروی محلول پوشش تحت غلظتهای مختلف کربوکسی متیل سلولز و ساکارز با استفاده از روش سطح پاسخ و بر اساس طرح مربع مرکزی مورد بررسی قرار گرفت. فرمولاسیون بهینه برای پوشش دهی کامل نبات با استفاده از غلظت 97/0 درصد کربوکسی متیل سلولز ، 5/46 درصد ساکارز ، همراه با شربت گلوکز و شربت فروکتوز هر کدام به میزان 5 درصد به دست آمد. براساس نتایج، افزایش همزمان غلظت کربوکسی متیل سلولز (از 8/0 تا 2/1 درصد)، و ساکارز (از 40 تا 50 درصد)، موجب افزایش ضریب قوام محلول پوشش از 27/9 به 62/82 گردید. همچنین کاهش شاخص رفتار جریان با افزایش غلظت کربوکسی متیل سلولز و ساکارز در محلول پوشش،بر تشدید رفتار رقیق شونده با برش، تحت تأثیر این عوامل دلالت دارد. براساس نتایج، افزایش غلظت کربوکسی متیل سلولز بر گرانروی پوشش (ضریب قوام و شاخص رفتار جریان) از اثر قابل ملاحظه ای در مقایسه با ساکارز برخوردار است. همچنین، با بررسی زندهمانی سویه پروبیوتیک طی شش ماه زمان انبارمانی نبات ملاحظه گردید که بیش از 90 درصدباکتری اسپورزای باسیلوس کواگولانس Unique IS-2
(ATCC PAT-11748
) در شرایط نگهداری نبات (دمای محیط و مکان خشک) حفظ گردیده است.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
غذاهای فراسودمند(پروبیوتیک،پریبیوتیک و...) دریافت: 1398/6/11 | پذیرش: 1399/1/16 | انتشار: 1399/3/10