latifi Y, Khademi F, Mohebi R, Mohsen Soltani M, Esparvarini Z, Alavi N. Comparison between different techniques for extracting rosemary extract: solvent, extraction method, particle size, plant to solvent ratio. FSCT 2024; 21 (153) :13-28
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-32903-fa.html
لطیفی زهرا، خادمی فریال، محبی رومینا، محسن سلطانی مریم، اسپرورینی زهرا، علوی نیلوفر. مقایسه بین عوامل مختلف جهت استخراج عصاره رزماری: حلال، روش عصارهگیری، اندازه ذرات، نسبت گیاه به حلال. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (153) :13-28
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-32903-fa.html
1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و صنایع غذایی، واحد نور، دانشگاه آزاد اسلامی، مازندران، ایران ، yasamin.latifi131@yahoo.com
2- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت الله آملی آمل، دانشگاه آزاد اسلامی، مازندران، ایران
3- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد شهرقدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت الله آملی آمل، دانشگاه آزاد اسلامی، مازندران، ایران
5- دانشکده پیرا دامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
6- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده فنی و حرفه ای دختران نیشابور، نیشایور، ایران
چکیده: (847 مشاهده)
اکلیل کوهی با نام عمومی رزماری، گیاهی از خانواده نعناعیان با خاصیت آنتیاکسیدانی میباشد، لذا هدف از این تحقیق، استخراج عصاره گیاه رزماری با استفاده از حلالها، روشها (ماسیراسیون، استخراج گرم، سوکسله، پرکولاسیون و سونیکاسیون)، اندازه ذرات (300، 500 و 800 میکرومتر) و نسبتهای گیاه به حلال (1:100، 2:100، 3:100، 4:100 و 5:100) مختلف میباشد. در این مطالعه آزمایشگاهی، ابتدا سنجش میزان ترکیبات فنولی و فلاوونوئیدی به روش رنگسنجی آلومینیوم کلراید و بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره گیاه به روش DPPH صورت گرفت و برای استخراج این ترکیبات از حلالها و روشهای مختلف استفاده و با یکدیگر مقایسه شدند و تجزیه و تحلیل دادهها نیز با نرمافزار SPSS و آزمون ANOVA انجام گردید. بهترین حلال جهت استخراج ترکیبات فنولی، فلاوونوئیدی و آنتیاکسیدانی، آب و متانول (80:20) بود. میزان ترکیبات فنولی تام با استفاده از این حلال (mg/g) 172/7 و ترکیبات فلاوونوئیدی (mg/g) 157/28 و فعالیت آنتیاکسیدانی برای مهار رادیکالهای آزاد (mg/lit) 23586/87 بود. بهترین روش برای استخراج ترکیبات فنولی روش ماسراسیون با میزان (mg/g) 481/7 و برای ترکیبات فلاوونوئیدی نیز با میزان (mg/g) 85/47 و به میزان (mg/lit) 524/73 برای مهار رادیکالهای آزاد تعیین گردید. نتایج نشان میدهد برای دستیابی به حداکثر میزان استخراج ترکیبات فنلی تام، فلاوونوئید و آنتیاکسیدان موجود در عصاره گیاه رزماری، استفاده از پودر گیاه با اندازه ذرات300 میکرومتر، حلال آب: متانول (80:20)، نسبت گیاه به حلال (g/ml) 100: 1 و استفاده از روش ماسراسیون باید به عنوان شرایط عملیاتی مطلوب استفاده شود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1398/2/23 | پذیرش: 1399/12/18 | انتشار: 1403/7/1