دوره 21، شماره 153 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 153 صفحات 28-13 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

latifi Y, Khademi F, Mohebi R, Mohsen Soltani M, Esparvarini Z, Alavi N. Comparison between different techniques for extracting rosemary extract: solvent, extraction method, particle size, plant to solvent ratio. FSCT 2024; 21 (153) :13-28
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-32903-fa.html
لطیفی زهرا، خادمی فریال، محبی رومینا، محسن سلطانی مریم، اسپرورینی زهرا، علوی نیلوفر. مقایسه بین عوامل مختلف جهت استخراج عصاره رزماری: حلال، روش عصاره‌گیری، اندازه ذرات، نسبت گیاه به حلال. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (153) :13-28

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-32903-fa.html


1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و صنایع غذایی، واحد نور، دانشگاه آزاد اسلامی، مازندران، ایران ، yasamin.latifi131@yahoo.com
2- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت الله آملی آمل، دانشگاه آزاد اسلامی، مازندران، ایران
3- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد شهرقدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت الله آملی آمل، دانشگاه آزاد اسلامی، مازندران، ایران
5- دانشکده پیرا دامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
6- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده فنی و حرفه ای دختران نیشابور، نیشایور، ایران
چکیده:   (938 مشاهده)
اکلیل کوهی با نام عمومی رزماری، گیاهی از خانواده نعناعیان با خاصیت آنتی­اکسیدانی می­باشد، لذا هدف از این تحقیق، استخراج عصاره گیاه رزماری با استفاده از حلال­ها، روش­ها (ماسیراسیون، استخراج گرم، سوکسله، پرکولاسیون و سونیکاسیون)، اندازه ذرات (300، 500 و 800 میکرومتر) و نسبت­های گیاه به حلال (1:100، 2:100، 3:100، 4:100 و 5:100) مختلف می­باشد. در این مطالعه آزمایشگاهی، ابتدا سنجش میزان ترکیبات فنولی و فلاوونوئیدی به روش رنگ­سنجی آلومینیوم کلراید و بررسی فعالیت آنتی­اکسیدانی عصاره گیاه به روش DPPH صورت گرفت و برای استخراج این ترکیبات از حلال­ها و روش­های مختلف استفاده و با یکدیگر مقایسه شدند و تجزیه و تحلیل داده­ها نیز با نرم­افزار SPSS و آزمون ANOVA انجام گردید. بهترین حلال جهت استخراج ترکیبات فنولی، فلاوونوئیدی و آنتی­اکسیدانی، آب و متانول (80:20) بود. میزان ترکیبات فنولی تام با استفاده از این حلال (mg/g) 172/7 و ترکیبات فلاوونوئیدی (mg/g) 157/28 و فعالیت آنتی­اکسیدانی برای مهار رادیکال­های آزاد (mg/lit) 23586/87 بود. بهترین روش برای استخراج ترکیبات فنولی روش ماسراسیون با میزان (mg/g) 481/7 و برای ترکیبات فلاوونوئیدی نیز با میزان (mg/g) 85/47 و به میزان (mg/lit) 524/73 برای مهار رادیکال­های آزاد تعیین گردید. نتایج نشان می­دهد برای دستیابی به حداکثر میزان استخراج ترکیبات فنلی تام، فلاوونوئید و آنتی­اکسیدان موجود در عصاره گیاه رزماری، استفاده از پودر گیاه با اندازه ذرات300 میکرومتر، حلال آب: متانول (80:20)، نسبت گیاه به حلال (g/ml) 100: 1 و استفاده از روش ماسراسیون باید به عنوان شرایط عملیاتی مطلوب استفاده شود.
 
متن کامل [PDF 899 kb]   (735 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1398/2/23 | پذیرش: 1399/12/18 | انتشار: 1403/7/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.