توتونچی پریزاد، روفه گری نژاد لیلا، همیشه کار حامد، علیزاده آیناز. بررسی افزایش کارآیی استخراج عصارهی چغندر قرمز به کمک امواج فراصوت و بتاسیکلودکسترین. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (95) :143-153
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-30163-fa.html
1- دانشجوی دکتری تخصصی گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران ، l.rofehgari@yahoo.com
3- استاد مرکز تحقیقات کاربردی دارویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
چکیده: (3321 مشاهده)
چغندر قرمز به دلیل داشتن ترکیبات زیست فعالی مثل ترکیبات فنلی و بتالائینی دارای خواص تغذیهای و سلامتی بخش میباشد. بنابراین بهبود بازده استخراج و پایداری ترکیبات زیست فعال چغندر قرمز مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. در مطالعه حاضر از روش استخراج به کمک امواج فراصوت و بتاسیکلودکسترین برای استخراج عصارهی چغندر قرمز استفاده گردید و عصارههای خشک شده با روش خشک کردن انجمادی توسط FTIR و اسپکترفتومتری UV-Vis مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونههای استخراج شده با حلال آب حاوی 5 درصد بتاسیکلودکسترین بیشترین مقدار بتانین (04/0 ± 24/2 میلیگرم بر مادهی خشک)، فنل کل (28/1 ± 03/20 میلیگرم اسید گالیک بر مادهی خشک) و فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH (94/4 ± 87/59 درصد) را نسبت به سایر نمونهها نشان دادند. به طورکلی با توجه به نتایج حاصل میتوان گفت که روش استخراج با کمک امواج فراصوت و بتاسیکلودکسترین تکنیک مناسبی برای استخراج و بهبود پایداری ترکیبات فعال چغندر قرمز برای کاربرد این ترکیبات در تولید محصولات غذایی و زمینه های دارویی و پزشکی میباشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
غنی سازی مواد غذایی دریافت: 1397/11/16 | پذیرش: 1398/10/17 | انتشار: 1398/10/10