دوره 17، شماره 105 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 105 صفحات 134-123 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانش آموخته دکتری، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی،واحد دامغان
2- دانشیار زیست گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان
3- استادیار زیست گیاهی، عضو هیات علمی موسسه آموزش عالی سنا ساری
4- دانشیار شیمی تجزیه، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان ، hashemimoghaddam@yahoo.com
چکیده:   (2187 مشاهده)
استفاده از فناوری نانو، می­تواند کاربردهای مهم و جدیدی را در زمینه های مختلف علوم کشاورزی ایجاد نماید به گونه ای که بر بهبود عملکرد گیاهان، افزایش رشد ­و فتوسنتز­ تاثیرگذار باشد. با استفاده از این فناوری می­توان شیوه های مدیریت محصول را بهبود بخشید. میزان جذب نانو ذرات در گیاهان متفاوت بوده و بستگی به نوع گیاه، ترکیب شیمیایی و اندازه این ذرات دارد. نانو ذره دی اکسید تیتانیوم (TiO2) به طور وسیعی در صنایع کشاورزی به جهت  افزایش خصوصیات رشدی گیاهان به کار می­رود. بدین منظور این پژوهش به مطالعه اثر نانوذرات تیتانیوم­دی­اکسید بر رنگیزه های فتوسنتزی و برخی از خصوصیات بیوشیمیایی و آنزیم های آنتی اکسیدانی گیاه رزماری (Rosmarinus officinalis L.) پرداخته است. این تحقیق بصورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1396-97 در گلخانه دانشگاه آزاد دامغان صورت پذیرفت. غلظت­های مختلف نانوذره تیتانیوم در هفت سطح (0، 20، 40، 80، ،100، 200 و 400 پی پی ام ) طی سه مرحله با بازه زمانی یکهفته بر گیاه رزماری محلول پاشی شدند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نانوذره تیتانیوم مقدار کلروفیل a ، کلروفیلb، کلروفیل کل و کاروتنوئید روند افزایشی را نشان داد به گونه­ای که بیشترین مقدار کلروفیل کل و کاروتنوئید مربوط به غلظت 200 پی پی ام نانوذره تیتانیوم بود. همچنین اثر نانوذره تیتانیوم بر مقدار قند محلول حاکی از آن بود که با افزایش غلظت­های نانوذره تیتانیوم روند افزایشی در این صفت مشاهده گردید که بیشترین مقدار  مربوط به غلظت­های100، 200 و 400 پی پی ام نانوذره بود. نتایج محلول پاشی نانوذره تیتانیوم بر مقادیر آنزیم های آنتی اکسیدانی بیانگر آن بود که در سطوح بالای غلظتی نانوذره تیتانیوم (80،100، 200 و 400 پی پی ام) مقدار این آنزیم های آنتی اکسیدانی  افزایش معنی داری را نسبت به نمونه شاهد داشت.
متن کامل [PDF 933 kb]   (1359 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فناوری نانو در صنایع غذایی(نانو فرآوری،نانوکپسولاسیون،نانوامولسیون و...)
دریافت: 1397/9/5 | پذیرش: 1399/4/1 | انتشار: 1399/8/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.