Golami A, Abbaspour H, Gerami M, Hashemi-Moghaddam H. Investigation of effect of titanium dioxide nanoparticles (TiO2) on photosynthetic pigments and some biochemical and antioxidant properties of the Rosmarinus officinalis L.. FSCT 2020; 17 (105) :123-134
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-27565-fa.html
غلامی اتنا، عباسپور حسین، گرامی مهیار، هاشمی مقدم حمید. بررسی اثر نانوذرات تیتانیومدیاکسید (TiO2) بر رنگیزه های فتوسنتزی و برخی از خصوصیات بیوشیمیایی و آنتی اکسیدانی گیاه رزماری (Rosmarinus officinalis L.). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (105) :123-134
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-27565-fa.html
1- دانش آموخته دکتری، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی،واحد دامغان
2- دانشیار زیست گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان
3- استادیار زیست گیاهی، عضو هیات علمی موسسه آموزش عالی سنا ساری
4- دانشیار شیمی تجزیه، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان ، hashemimoghaddam@yahoo.com
چکیده: (2531 مشاهده)
استفاده از فناوری نانو، میتواند کاربردهای مهم و جدیدی را در زمینه های مختلف علوم کشاورزی ایجاد نماید به گونه ای که بر بهبود عملکرد گیاهان، افزایش رشد و فتوسنتز تاثیرگذار باشد. با استفاده از این فناوری میتوان شیوه های مدیریت محصول را بهبود بخشید. میزان جذب نانو ذرات در گیاهان متفاوت بوده و بستگی به نوع گیاه، ترکیب شیمیایی و اندازه این ذرات دارد. نانو ذره دی اکسید تیتانیوم (TiO2) به طور وسیعی در صنایع کشاورزی به جهت افزایش خصوصیات رشدی گیاهان به کار میرود. بدین منظور این پژوهش به مطالعه اثر نانوذرات تیتانیومدیاکسید بر رنگیزه های فتوسنتزی و برخی از خصوصیات بیوشیمیایی و آنزیم های آنتی اکسیدانی گیاه رزماری (Rosmarinus officinalis L.) پرداخته است. این تحقیق بصورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1396-97 در گلخانه دانشگاه آزاد دامغان صورت پذیرفت. غلظتهای مختلف نانوذره تیتانیوم در هفت سطح (0، 20، 40، 80، ،100، 200 و 400 پی پی ام ) طی سه مرحله با بازه زمانی یکهفته بر گیاه رزماری محلول پاشی شدند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نانوذره تیتانیوم مقدار کلروفیل a ، کلروفیلb، کلروفیل کل و کاروتنوئید روند افزایشی را نشان داد به گونهای که بیشترین مقدار کلروفیل کل و کاروتنوئید مربوط به غلظت 200 پی پی ام نانوذره تیتانیوم بود. همچنین اثر نانوذره تیتانیوم بر مقدار قند محلول حاکی از آن بود که با افزایش غلظتهای نانوذره تیتانیوم روند افزایشی در این صفت مشاهده گردید که بیشترین مقدار مربوط به غلظتهای100، 200 و 400 پی پی ام نانوذره بود. نتایج محلول پاشی نانوذره تیتانیوم بر مقادیر آنزیم های آنتی اکسیدانی بیانگر آن بود که در سطوح بالای غلظتی نانوذره تیتانیوم (80،100، 200 و 400 پی پی ام) مقدار این آنزیم های آنتی اکسیدانی افزایش معنی داری را نسبت به نمونه شاهد داشت.