چکیده: (4210 مشاهده)
چکیده
به منظور تعیین برخی خواص مکانیکی پیازسیر و سیرچهی سیر رقم محلی تالش، در سه دوره زمانی انبارداری با فواصل زمانی 70 روزه آزمون فشاری انجام شد. آزمون فشاری روی پیاز کامل سیر، سیرچهها و نمونههای استوانهای تهیه شده از بافت سیر در سه سرعت بارگذاری 10، 60 و 110 میلیمتر در دقیقه انجام شد. در این آزمونها مقدار میانگین بیشینه نیروی لازم برای گسیختگی سیرچه، بیشینه نیروی لازم سست کردن پیازسیر و نیز بیشینه نیروی لازم برای گسیختگی نمونههای استوانهای تهیه شده از بافت سیر و همچنین مقدار ضریب کشسانی ظاهری و حقیقی و چغرمگی برای سیرچهها و نمونههای استوانهای در سه دوره انبارداری، سه سرعت بارگذاری و در دو جهت بارگذاری اندازهگیری شد. بنابر نتایج به دست آمده مقدار ضریب کشسانی ظاهری، بیشینه نیروی لازم برای گسیختگی و چغرمگی سیرچه به ترتیب MPa762/2 تاMPa 091/7،N 043/105 تا N27/167 و mJ/mm3 358/62 تا mJ/mm3 44/101 اندازهگیری شد. همچنین مقدار ضریب کشسانی حقیقی، بیشینه نیروی لازم برای گسیختگی و چغرمگی نمونه استوانهای تهیه شده از بافت سیر به ترتیب MPa368/3 تاMPa 981/6،N 606/12 تا N762/25 و mJ/mm3 173/0 تا mJ/mm3 33/0 اندازهگیری شد. مقدار نیروی لازم برای سست کردن پیاز سیر هنگام بارگذاری در راستای ارتفاع و در راستای عرضی به ترتیب N 023/127 تا N001/228 و N 52/45 تا N97/106 اندازهگیری شد. بر اساس نتایج تجزیه واریانس عاملهای دوره انبارداری، جهت بارگذاری و سرعت بارگذاری اثر معنیداری روی مقدار ضریب کشسانی ظاهری، چغرمگی و بیشینه نیروی لازم برای گسیختگی سیرچه کامل داشتند.
دریافت: 1388/2/10 | پذیرش: 1388/8/10 | انتشار: 1391/4/10