baghlani N. Effect of CarboxyMethyl Cellulose Edible Coating enriched with Satureja hortensis Extract on the Biochemical, Microbial and Sensory Characteristics of Refrigerated Lethrinus nebulosus Fillets. FSCT 2018; 15 (78) :191-203
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-12965-fa.html
بغلانی ناهید، حسینی سید مهدی، جعفرپور سید علی، موسوی سید محمد، خدانظری آی ناز. اثر پوشش خوراکی کربوکسی متیل سلولز حاوی عصاره مرزه بر پارامترهای بیوشیمیایی، میکروبی و حسی فیله ماهی شعری معمولی (Lethrinus nebulosus) در دمای یخچال. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (78) :191-203
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-12965-fa.html
1- دانشجو-دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
2- استادیار- دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
3- دانشیار-دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
4- دانشیار- دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
5- استادیار-دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
چکیده: (6006 مشاهده)
در این پژوهش، تاثیر پوشش خوراکی کربوکسیمتیلسلولز 1% (وزنی/حجمی) حاوی عصاره گیاه مرزه بر کیفیت فیله ماهی شعری معمولی(Lethrinus nebulosus) در دمای یخچال بررسی شد. گیاه مرزه تابستانه با استفاده از حلال اتانول80% عصاره گیری شد و ترکیبات شیمیایی عصاره توسط GC-MS مورد آنالیز قرار گرفت که در مجموع 22 ترکیب شناسایی شد و کارواکرول (28/67%) ترکیب اصلی عصاره بود. فیلههای ماهی شعری معمولی در پنج گروه: شاهد، CMC و CMC حاوی 0/5، 1 و 1/5 درصد عصاره مرزه تیماربندی شده و در یخچال ( 2±4 درجه سانتیگراد) بمدت 9 روز نگهداری شدند. طی این دوره، فراسنجههای بیوشیمیایی (pH، TVB-N، TBA و FFA)، میکروبی (بار باکتریایی کل و سرمادوست) و حسی (بافت، بو، رنگ و پذیرش کلی) برای همه نمونه ها تغییرات معنیدار نشان دادند(0/05˂p). در انتهای دوره نگهداری، پوشش کربوکسیمتیلسلولز حاوی 1/5% عصاره به طور معنی داری کمترین میزان TBA، FFA و رشد باکتریایی را نسبت به نمونه شاهد داشت (0/05˂p). مقادیر pH و TVB-N نمونههای پوششدار در پایان دوره کمتر از نمونه شاهد بود و اختلاف معنیداری در میزان pH با نمونه شاهد نشان دادند (0/05˂p). در ارزیابی حسی، نمونههای پوششدار ماندگاری بیشتری (3 روز) داشته و خواص حسی نمونههای حاوی 1 و 1/5% عصاره نسبت به نمونه شاهد به شکل معنیداری بهبود یافت (0/05˂p). بنابراین عصاره مرزه با دارا بودن خواص آنتیاکسیدانی و ضدباکتریایی به عنوان یک نگهدارنده زیستی طبیعی در ترکیب با پوشش خوراکی کربوکسیمتیلسلولز، میتواند یک روش امیدوارکننده برای حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری فیله ماهی شعری معمولی طی نگهداری در یخچال باشد.
نوع مقاله:
علمی پژوهشی |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1395/10/19 | پذیرش: 1397/6/10 | انتشار: 1397/5/24