دوره 15، شماره 78 - ( 1397 )                   جلد 15 شماره 78 صفحات 203-191 | برگشت به فهرست نسخه ها

baghlani N. Effect of CarboxyMethyl Cellulose Edible Coating enriched with Satureja hortensis Extract on the Biochemical, Microbial and Sensory Characteristics of Refrigerated Lethrinus nebulosus Fillets. FSCT 2018; 15 (78) :191-203
بغلانی ناهید، حسینی سید مهدی، جعفرپور سید علی، موسوی سید محمد، خدانظری آی ناز. اثر پوشش خوراکی کربوکسی متیل سلولز حاوی عصاره مرزه بر پارامترهای بیوشیمیایی، میکروبی و حسی فیله ماهی شعری معمولی (Lethrinus nebulosus) در دمای یخچال. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (78) :191-203

1- دانشجو-دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
2- استادیار- دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
3- دانشیار-دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
4- دانشیار- دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
5- استادیار-دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
در این پژوهش، تاثیر پوشش خوراکی کربوکسی‌متیل‌سلولز 1% (وزنی/حجمی) حاوی عصاره گیاه مرزه بر کیفیت فیله ماهی شعری معمولی(Lethrinus nebulosus) در دمای یخچال بررسی شد. گیاه مرزه تابستانه با استفاده از حلال اتانول80% عصاره گیری شد و ترکیبات شیمیایی عصاره توسط GC-MS مورد آنالیز قرار گرفت که در مجموع 22 ترکیب شناسایی شد و کارواکرول (28/67%) ترکیب اصلی عصاره بود. فیله‌های ماهی شعری معمولی در پنج گروه: شاهد، CMC و CMC حاوی 0/5، 1 و 1/5 درصد عصاره مرزه تیماربندی شده و در یخچال ( 2±4 درجه سانتیگراد) بمدت 9 روز نگهداری شدند. طی این دوره، فراسنجه‌های بیوشیمیایی (pH، TVB-N، TBA و FFA)، میکروبی (بار باکتریایی کل و سرمادوست) و حسی (بافت، بو، رنگ و پذیرش کلی) برای همه نمونه ها تغییرات معنی‌دار نشان دادند(0/05˂p). در انتهای دوره نگهداری، پوشش کربوکسی‌متیل‌سلولز حاوی 1/5% عصاره به طور معنی ‌داری کمترین میزان TBA، FFA و رشد باکتریایی را نسبت به نمونه شاهد داشت (0/05˂p). مقادیر pH و TVB-N نمونه‌های پوشش‌‌دار در پایان دوره کمتر از نمونه شاهد بود و اختلاف معنی‌داری در میزان pH با نمونه شاهد نشان دادند (0/05˂p). در ارزیابی حسی، نمونه‌های پوشش‌دار ماندگاری بیشتری (3 روز) داشته و خواص حسی نمونه‌های حاوی 1 و 1/5% عصاره نسبت به نمونه شاهد به شکل معنی‌داری بهبود یافت (0/05˂p). بنابراین عصاره مرزه با دارا بودن خواص آنتی‌اکسیدانی و ضد‌باکتریایی به عنوان یک نگهدارنده زیستی طبیعی در ترکیب با پوشش خوراکی کربوکسی‌متیل‌سلولز، می‌تواند یک روش امیدوار‌کننده برای حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری فیله ماهی شعری معمولی طی نگهداری در یخچال باشد.
نوع مقاله: علمی پژوهشی | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1395/10/19 | پذیرش: 1397/6/10 | انتشار: 1397/5/24