1- دانشیارگروه بهداشت مواد غذایی، پژوهشکده بیماریهای مشترک، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد
2- استادیار گروه پاتوبیولوژی، پژوهشکده بیماریهای مشترک، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد
3- کارشناسی ارشد باکتری شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد
چکیده: (8600 مشاهده)
چکیده
بررسی فلور میکروبی هوا در کارخانجات لبنی و نقش عوامل محیطی از اهمیت ویژهای برخوردار است. این مطالعه با هدف تعیین آلودگی میکروبی هوای بخشهای مختلف تولید در کارخانجات لبنی شهرستان شهرکرد انجام شد. در این بررسی نمونهگیری با روش رسوبگذاری Sedimentation)) انجام شد. آزمونها با تکرار سهگانه انجام شد. تجزیه و تحلیل میکروبی شامل شمارش کل باکتریهای هوازی، استافیلوکوکوسها، کلیفرمها، باسیلوسها، مخمرها و کپکها بود. در هر سری نمونهگیری پلیتهای حاوی محیط کشت مورد نظر به مدت 1ساعت، به فاصله1متر از دیوار و ارتفاع 1 متر از زمین در بخشهای مختلف قرار داده شد و بعد از این مدت به آزمایشگاه منتقل و به مدت 48ساعت در دمای 37درجه سانتیگراد قرار داده شد. بعد از شمارش کلی کلنیها، از تستهای بیوشیمیایی اختصاصی جهت تعیین هویت باکتری جدا شده استفاده شد. برای ارزیابی هوا از نظر اسپور قارچها از پلیت حاوی محیط پوتیتودکستروزآگار حاوی کلرامفنیکل استفاده شد. قارچهای رشد یافته با استفاده از روشهای روتین آزمایشگاهی از قبیل تیزمونت و اسلاید کالچر تعیین جنس شدند.
نتایج این مطالعه نشان داد که از تعداد کل کلنیهای جدا شده ، میزان آلودگی به کوکسی گرممثبت 44%، باسیلهای گرممثبت1/53%، باسیلهای گرممنفی7/2% و کوکسی گرممنفی57/0% بود. از میان باکتریهای جدا شده بیشترین گونه باکتریایی به ترتیب مربوط به استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و اشریشیاکلی بود. همچنین نتایج شمارش تعداد قارچ در هوای این کارخانهها نشان داد که از مجموع 313 کلنی قارچی مختلف جدا شده، 3/60%مربوط به مخمرها، 6/14%تریکوسپوروم، 6/7%پسیلومایسس، ژئوتریکوم و مادورلا هر کدام 7/5%، 5/2%کلادوسپوریوم، آسپرژیلوس2/2%، ریزوپوس1% و مونیلیا1% را به خود اختصاص دادند.
با توجه به میزان استاندارد آلودگی میکروبی هوا که توسط انجمن بهداشت عمومی آمریکا (APHA) پیشنهاد شده ، نتایج این مطالعه نشانگر این است که هوای کارخانههای مورد بررسی در قسمتهای مختلف آلودگی بالایی داشته و امکان انتقال آلودگی به فرآوردههای تولیدی در این کارخانجات بسیار بالا میباشد.
دریافت: 1394/2/16 | پذیرش: 1394/8/16 | انتشار: 1395/9/1