دوره 13، شماره 57 - ( 1395 )                   جلد 13 شماره 57 صفحات 88-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bonyadian M, Ebrahimi A A, Aflakian F. Study on microbial air contamination of different areas in dairy processing plants. FSCT 0; 13 (57) :77-88
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-12150-fa.html
بنیادیان مجتبی، ابراهیمی عزیزاله، افلاکیان فاطمه. بررسی آلودگی میکروبی هوای قسمت‎های مختلف تولید کارخانجات لبنی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (57) :77-88

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-12150-fa.html


1- دانشیارگروه بهداشت مواد غذایی، پژوهشکده بیماریهای مشترک، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد
2- استادیار گروه پاتوبیولوژی، پژوهشکده بیماریهای مشترک، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد
3- کارشناسی ارشد باکتری شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد
چکیده:   (7856 مشاهده)
چکیده بررسی فلور میکروبی هوا در کارخانجات لبنی و نقش عوامل محیطی از اهمیت ویژه‎ای برخوردار است. این مطالعه با هدف تعیین آلودگی میکروبی هوای بخش‎های مختلف تولید در کارخانجات لبنی شهرستان شهرکرد انجام شد. در این بررسی نمونه‎گیری با روش رسوب‎گذاری Sedimentation)) انجام شد. آزمون‎ها با تکرار سه‎گانه انجام شد. تجزیه و تحلیل میکروبی شامل شمارش کل باکتری‎های هوازی، استافیلوکوکوس‎ها، کلیفرم‎ها، باسیلوس‎ها، مخمرها و کپک‎ها بود. در هر سری نمونه‎گیری پلیت‎های حاوی محیط کشت مورد نظر به مدت 1ساعت، به فاصله1متر از دیوار و ارتفاع 1 متر از زمین در بخش‎های مختلف قرار داده شد و بعد از این مدت به آزمایشگاه منتقل و به مدت 48ساعت در دمای 37درجه سانتی‎گراد قرار داده شد. بعد از شمارش کلی کلنی‎ها، از تست‎های بیوشیمیایی اختصاصی جهت تعیین هویت باکتری جدا شده استفاده شد. برای ارزیابی هوا از نظر اسپور قارچ‎ها از پلیت حاوی محیط پوتیتودکستروزآگار حاوی کلرامفنیکل استفاده شد. قارچ‎های رشد یافته با استفاده از روش‎های روتین آزمایشگاهی از قبیل تیزمونت و اسلاید کالچر تعیین جنس شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که از تعداد کل کلنی‎های جدا شده ، میزان آلودگی به کوکسی‎ گرم‎مثبت 44%، باسیل‎های گرم‎مثبت1/53%، باسیل‎های گرم‎منفی7/2% و کوکسی گرم‎منفی57/0% بود. از میان باکتری‎های جدا شده بیشترین گونه باکتریایی به ترتیب مربوط به استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و اشریشیاکلی بود. همچنین نتایج شمارش تعداد قارچ در هوای این کارخانه‎ها نشان داد که از مجموع 313 کلنی قارچی مختلف جدا شده، 3/60%مربوط به مخمرها، 6/14%تریکوسپوروم، 6/7%پسیلومایسس، ژئوتریکوم و مادورلا هر کدام 7/5%، 5/2%کلادوسپوریوم، آسپرژیلوس2/2%، ریزوپوس1% و مونیلیا1% را به خود اختصاص دادند. با توجه به میزان استاندارد آلودگی میکروبی هوا که توسط انجمن بهداشت عمومی آمریکا (APHA) پیشنهاد شده ، نتایج این مطالعه نشانگر این است که هوای کارخانه‎های مورد بررسی در قسمت‎های مختلف آلودگی بالایی داشته و امکان انتقال آلودگی به فرآورده‎های تولیدی در این کارخانجات بسیار بالا می‎باشد.
متن کامل [PDF 284 kb]   (2868 دریافت)    

دریافت: 1394/2/16 | پذیرش: 1394/8/16 | انتشار: 1395/9/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.