دوره 14، شماره 70 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 70 صفحات 135-146 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

اشتری میثم، خادمی اورنگ، سوف باف سرجمعی محمود، افشار منش حمیده، عسکری سرچشمه محمدعلی. اثر پرتودهی اشعه گاما بر خصوصیات کیفی میوه انار در طول انبار سرد. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (70) :146-135

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-9598-fa.html


1- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد
2- استادیار گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد
3- استادیار گروه گیاهپزشکی و نگهداری مواد غذایی، پژوهشکده کشاورزی هسته‌ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای
4- استادیار گروه باغبانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
چکیده:   (3701 مشاهده)
چکیده
شیوع آفت کرم گلوکاه و انواع بیماری­ها در طول انبارداری از جمله عوامل اصلی محدود کننده عمر پس از برداشت میوه انار می­باشند. از جمله تیمارهای موثر در کاهش آفات و بیماری­های محصولات کشاورزی پرتودهی با اشعه گاما می­باشد. اثر این تیمار در کاهش آفات و بیماری­های پس از برداشت انار نیز نشان داده شده است ولی تاثیر آن بر کیفیت میوه انار در طول انبار سرد بررسی نشده است. به منظور مطالعه اثر پرتودهی گاما بر کیفیت میوه انار این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در دانشگاه شاهد و پژوهشکده کشاورزی هسته­ای در سال 1394 اجرا گردید. برای این منظور میوه انار رقم ’ملس ساوه‘ در مرحله بلوغ فیزیولوژیکی برداشت و با اشعه گاما در دوزهای، صفر، یک، سه، پنج و هفت کیلوگری تیمار و در انبار 6 درجه سانتیگراد با رطوبت نسبی بالای 80% نگهداری شد و در زمانهای یک، دو و سه ماه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اعمال تیمار اشعه گاما در مقایسه با شاهد موجب افزایش کاهش وزن و نشت یونی میوه شده و مقادیر مواد جامد محلول، فنل کل، آنتوسیانین، اسیدآسکوربیک احیا شده  و ظرفیت ضداکسایشی را در مقایسه با شاهد کاهش داد. منتهی اثرات تیمار در دوزهای پایین، به خصوص دوز یک کیلوگری چندان قابل ملاحظه نبوده ولی با افزایش دوز کیفیت میوه بیشتر کاهش یافت. بنابراین استفاده از دوزهای کم این تیمار می­تواند به طور موثری در افزایش عمر پس از برداشت میوه انار مورد استفاده قرار گیرد.
متن کامل [PDF 272 kb]   (2433 دریافت)    

دریافت: 1396/2/13 | پذیرش: 1396/2/13 | انتشار: 1396/9/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.