عطاران فریمان گیلان، طاهری علی، برزکار نورا. ارزیابی کلاژن دیواره بدن خیار دریایی گونه horrens Stichopus خلیج چابهار و ژلاتین حاصل از آن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (52) :79-89
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-7999-fa.html
1- استادیار، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار, دانشکده علوم دریایی,گروه زیست دریا
2- استادیار، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار, دانشکده علوم دریایی ,گروه شیلات و فراوری آبزیان
3- دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار ،دانشکده علوم دریایی،گروه زیست دریا
چکیده: (6530 مشاهده)
چکیده ترکیبات طبیعی و زیست فعال موجود در جانوران دریایی میتواند به عنوان یک منبع ترکیبات کاربردی برای سلامتی باشد. در این تحقیق کلاژن از دیواره بدن خیاردریایی گونه S.horrens جمع آوری شده از خلیج چابهار به روش محلول در اسید استخراج شد و ترکیبات اسید آمینه آن مورد بررسی قرار گرفت، همچنین ژلاتین حاصله از کلاژن دیواره بدن استخراج گردید و ویژگیهای عملکردی آن بررسی شد. کلاژن خالص سازی شده با استفاده از آزمون الکتروفورز با پلی آکریلامید در حضور دودسیل سولفات شناسایی شد و نوع آن تعیین گردید. نتایج نشان داد که کلاژن استخراجی از دیواره بدن این گونه از خیار دریایی دارای یک زنجیره α1 با وزن مولکولی 125 کیلو دالتون و یک باند سنگین بتا با وزن مولکولی 250 کیلو دالتون بوده و کلاژن نوع І می باشد. کلاژن دارای محتوای بالایی از ایمینواسیدها بود و غالب ترین اسید آمینه در کلاژن دیواره بدن خیار دریایی گلایسین بود. ژلاتین نیز طبق روش آبکافت اسیدی استخراج شد. ژلاتین دارای نقطه ذوب ᵒC30 و نقطه تشکیل ژل ᵒC 5 بود. ویسکوزیته ژلاتین استحصالیcp 065/ 2 بود و از ویسکوزیته گونههای ماهی و پستانداران پایینتر بود.
دریافت: 1394/2/14 | پذیرش: 1394/6/14 | انتشار: 1395/3/1