دوره 22، شماره 165 - ( 1404 )                   جلد 22 شماره 165 صفحات 260-249 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Alizadeh behbahani B, Noshad M, Ghasemi P. Evaluation of the antioxidant, antibacterial, phenolic, and flavonoid potential of the total essential oil of Artemisia sieberi in laboratory conditions. FSCT 2025; 22 (165) :249-260
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-79923-fa.html
علیزاده بهبهانی بهروز، نوشاد محمد، قاسمی پریسا. ارزیابی پتانسیل آنتی‌اکسیدانی، ضدباکتریایی، فنولی و فلاونوئید کل اسانس درمنه سیبری در شرایط آزمایشگاهی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (165) :249-260

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-79923-fa.html


1- 1- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، behrooz66behbahani@gmail.com
2- 1- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
چکیده:   (80 مشاهده)
گیاه درمنه سیبری (Artemisia sieberi) ، یکی از گونه­‌های جنس درمنه (Artemisia) با پراکنش گسترده در ایران و خاورمیانه، به دلیل خواص دارویی متنوع از جمله اثرات ضد­میکروبی مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش، تعیین محتوای فنول و فلاونوئید کل، فعالیت آنتی­اکسیدانی (مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS) و فعالیت ضد­میکروبی (دیسک و چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی) اسانس درمنه سیبری بود. مقدار فنول و فلاونوئید کل به ترتیب برابر با 53/0±62/44 میلی­گرم گالیک اسید در گرم و 29/0±20/18 میلی­گرم کوئرستین در گرم تعیین شد. فعالیت آنتی­اکسیدانی نیز براساس درصد مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH و ABTS به ترتیب برابر با 57/1±26/58 و 42/1±74/63 به دست آمد. نتایج حاصل از ارزیابی فعالیت ضد­میکروبی به دو روش دیسک و چاهک آگار نشان داد که باکتری­های گرم مثبت استرپتوکوکوس پیوژنز و لیستریا مونوسیتوژنز حساسترین سویه­ها به اسانس درمنه سیبری بودند. حداقل غلظت کشندگی این اسانس روی باکتری­‌های گرم مثبت؛ استرپتوکوکوس پیوژنز، لیستریا مونوسیتوژنز و باسیلوس سرئوس به ترتیب 8 میلی­‌گرم بر میلی­‌لیتر و 128 میلی­‌گرم بر میلی­‌لیتر تعیین شد. همچنین، این اسانس روی باکتری­‌های گرم منفی مانند شیگلا دیسانتری و سالمونلا تیفی موریوم با غلظت 512 میلی­‌گرم بر میلی‌­لیتر موثر بود، به جز کلبسیلا ائروژنز که در غلظت 256 میلی­‌گرم بر میلی‌­لیتر حساسیت نشان داد. بنابراین، از اسانس درمنه سیبری می­‌تواند به عنوان یک ضد­میکرب طبیعی موثر در برابر عفونت­‌های باکتریایی مورد استفاده قرار گیرد.
 
متن کامل [PDF 741 kb]   (23 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1403/12/21 | پذیرش: 1404/1/26 | انتشار: 1404/8/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.