Alizadeh behbahani B, Noshad M, Ghasemi P. Evaluation of the antioxidant, antibacterial, phenolic, and flavonoid potential of the total essential oil of Artemisia sieberi in laboratory conditions. FSCT 2025; 22 (165) :249-260
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-79923-fa.html
علیزاده بهبهانی بهروز، نوشاد محمد، قاسمی پریسا. ارزیابی پتانسیل آنتیاکسیدانی، ضدباکتریایی، فنولی و فلاونوئید کل اسانس درمنه سیبری در شرایط آزمایشگاهی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (165) :249-260
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-79923-fa.html
1- 1- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، behrooz66behbahani@gmail.com
2- 1- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
چکیده: (80 مشاهده)
گیاه درمنه سیبری (Artemisia sieberi) ، یکی از گونههای جنس درمنه (Artemisia) با پراکنش گسترده در ایران و خاورمیانه، به دلیل خواص دارویی متنوع از جمله اثرات ضدمیکروبی مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش، تعیین محتوای فنول و فلاونوئید کل، فعالیت آنتیاکسیدانی (مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS) و فعالیت ضدمیکروبی (دیسک و چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی) اسانس درمنه سیبری بود. مقدار فنول و فلاونوئید کل به ترتیب برابر با 53/0±62/44 میلیگرم گالیک اسید در گرم و 29/0±20/18 میلیگرم کوئرستین در گرم تعیین شد. فعالیت آنتیاکسیدانی نیز براساس درصد مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH و ABTS به ترتیب برابر با 57/1±26/58 و 42/1±74/63 به دست آمد. نتایج حاصل از ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی به دو روش دیسک و چاهک آگار نشان داد که باکتریهای گرم مثبت استرپتوکوکوس پیوژنز و لیستریا مونوسیتوژنز حساسترین سویهها به اسانس درمنه سیبری بودند. حداقل غلظت کشندگی این اسانس روی باکتریهای گرم مثبت؛ استرپتوکوکوس پیوژنز، لیستریا مونوسیتوژنز و باسیلوس سرئوس به ترتیب 8 میلیگرم بر میلیلیتر و 128 میلیگرم بر میلیلیتر تعیین شد. همچنین، این اسانس روی باکتریهای گرم منفی مانند شیگلا دیسانتری و سالمونلا تیفی موریوم با غلظت 512 میلیگرم بر میلیلیتر موثر بود، به جز کلبسیلا ائروژنز که در غلظت 256 میلیگرم بر میلیلیتر حساسیت نشان داد. بنابراین، از اسانس درمنه سیبری میتواند به عنوان یک ضدمیکرب طبیعی موثر در برابر عفونتهای باکتریایی مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اسانس ها و عصاره ها دریافت: 1403/12/21 | پذیرش: 1404/1/26 | انتشار: 1404/8/1