علیزاده بهبهانی بهروز، نوشاد محمد، قاسمی پریسا. مطالعهای بر فعالیتهای ضدمیکروبی، آنتیاکسیدانی و ترکیبات فیتوشیمیایی اسانس درمنه ایرانی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (165) :238-248
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-79922-fa.html
1- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، behrooz66behbahani@gmail.com
2- 1- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
چکیده: (79 مشاهده)
اسانسها ترکیبات آلی فرار و معطری هستند که به عنوان متابولیتهای ثانویه در گیاهان تولید میشوند. که اغلب دارای فعالیتهای بیولوژیکی قابل توجهی همچون خواص ضدمیکروبی، ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی هستند. در این مطالعه، فعالیتهای ضدمیکروبی، آنتیاکسیدانی و ترکیبات فیتوشیمیایی اسانس گیاه درمنه ایرانی بررسی شد. فعالیت ضدمیکروبی اسانس براساس روشهای دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت بازدارندگی و کشندگی بررسی شد. همچنین، به منظور بررسی ترکیبات فیتوشیمیایی شامل ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی کل از روشهای رنگسنجی فولین-سیوکالتو و کلرید آلومنیوم و فعالیت آنتیاکسیدانی بر اساس مهار رادیکال آزاد DPPH و ADTS استفاده شد. نتایج آزمونهای ضدمیکروبی نشان داد که اسانس مورد مطالعه، اثر مهاری قابل ملاحظهای بر باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی از جمله استرپتوکوکوس پیوژنز، شیگلا دیسانتری، اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سوبتلیس و کلبسیلا ائروژنز از خود نشان داد. اسانس مورد بررسی حاوی مقادیر قابل قبولی از ترکیبات فنلی (mg GAE/g 27/1±2/31) و فلاونوئیدی (mg QE/g 19/±1 49/17) بود و توانایی قابل توجهی در مهار رادیکالهای آزاد DPPH (41/1± 43/52) و ABTS (37/1± 49/57) داشت. مطالعه حاضر نشان داد که اسانس مورد بررسی، پتانسیل قابل توجهی به عنوان یک عامل درمانی برای بیماریهای ناشی از استرس اکسیداتیو و عفونتهای میکروبی دارد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اسانس ها و عصاره ها دریافت: 1403/12/21 | پذیرش: 1404/2/1 | انتشار: 1404/8/1