دوره 22، شماره 165 - ( 1404 )                   جلد 22 شماره 165 صفحات 300-289 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Vejdanivahid S, Salehi F. Investigation of moisture diffusivity rate and drying kinetics of quinoa sprouts in an infrared dryer. FSCT 2025; 22 (165) :289-300
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-79347-fa.html
وجدانی وحید سپیده، صالحی فخرالدین. بررسی سرعت انتشار رطوبت و سینتیک خشک شدن جوانه‌های کینوا در یک خشک‌کن فروسرخ. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (165) :289-300

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-79347-fa.html


1- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، fs1446@yahoo.com
چکیده:   (69 مشاهده)
با به‌کارگیری فناوری‌های نوین خشک‌کردن مانند فروسرخ و انتخاب شرایط مناسب این فناوری، می‌توان جوانه کینوا خشک‌شده با کیفیت مطلوب و ارزش غذایی بالایی تولید کرد که امکان استفاده از این محصول خشک و پودر آن برای غنی‌سازی مواد غذایی مختلف مانند انواع نان، شیرینی، پروتئین بار، کیک، پنکیک و غیره وجود دارد. در این پژوهش اثر توان پرتودهی لامپ فروسرخ و فاصله نمونه از منبع حرارتی بر سینتیک خشک شدن جوانه‌های کینوا بررسی و مدل‌سازی شد. با افزایش توان لامپ فروسرخ از 250 وات به 375 وات، رطوبت با سرعت بیشتری از جوانه‌های کینوا خارج و محصول در زمان کوتاه‌تری خشک شد. البته هنگام استفاده از توان 375، جوانه‌ها قبل از خشک شدن کامل، سریع می‌سوختند. با کاهش فاصله لامپ فروسرخ از 10 سانتی‌متر به 5 سانتی‌متر، رطوبت با سرعت بیشتری از جوانه‌های کینوا خارج و محصول در زمان کوتاه‌تری خشک شد. متوسط زمان خشک‌کردن جوانه‌های کینوا هنگام خشک شدن با لامپ فروسرخ با توان 250 وات در فواصل 5، 5/7 و 10 سانتی‌متر به ترتیب برابر 7/10، 3/17 و 0/18 دقیقه بود. ضریب نفوذ مؤثر رطوبت محاسبه‌شده برای جوانه‌های کینوا هنگام خشک شدن با لامپ فروسرخ با توان 250 وات در فواصل 5، 5/7 و 10 سانتی‌متر به ترتیب برابر m2s-1 10-10×60/6، m2s-1 10-10×55/2 و m2s-1 10-10×83/0 بود. جهت بررسی سینتیک خشک شدن جوانه‌های کینوا، مدل‎های ریاضی مختلفی بر داده‎های آزمایشگاهی برازش و مدل پیج بر اساس بالاترین برازش و کمترین خطا به‌عنوان بهترین مدل انتخاب شد. در مجموع، استفاده از منبع حرارتی فروسرخ با توان 250 وات در فاصله 5 سانتی‌متری از سطح جوانه‌های کینوا، برای خشک‌کردن این محصول به دلیل زمان کوتاه خشک شدن و عدم سوختگی، توصیه می‌شود.
متن کامل [PDF 751 kb]   (20 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تکنولوژی غلات و فرآورده ها
دریافت: 1403/11/16 | پذیرش: 1403/12/21 | انتشار: 1404/8/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.